Kutya,  Macska

Így tehető könnyebbé a kiskedvenccel való költözés

Egy költözés bizony még nekünk, embereknek is meglehetősen stresszes feladat. El tudjuk tehát képzelni, hogy a kiskedvenc számára mennyire ijesztő dolog lehet hirtelen kiszakadni a számára megszokott környezetből, ami egyet jelentett a biztonsággal.

Ebben a bejegyzésben igyekszünk olyan hasznos tanácsokat adni, amelyekkel a kutyánk vagy cicánk számára könnyebben elviselhetővé tehetjük a költözés sok bizonytalansággal járó, átmeneti időszakát.

 

Hasznos tanácsok a költözés előkészítéséhez

Mivel a kedvenc jó eséllyel érzékenyen reagál az őt érintő változásokra, a nyugalmának megérzőse érdekében célszerű körültekintően eljárnunk a költözés előkészületei során. A pakolás és dobozolás idején gondoskodjunk róla, hogy minél kevesebbet érezzen meg a rá váró környezetváltásból.

Ha van rá lehetőségünk, akkor a lakás egy jól elkülöníthető zugában berendezhetünk számára egy nyugalmat jelentő kuckót. Ide elbújhat a nagy sürgés – forgás elől, és nyugodtan töltheti a napjait a költözést megelőző periódusban.

Figyeljünk oda arra is, hogy a kedvenc holmiját csak közvetlenül indulást megelőző napon pakoljuk el. Ezzel kevésbé fogjuk őt kizökkenteni a jól megszokott napi rutinból.

Az is rendkívül hasznos lehet, ha megpróbáljuk némileg szoktatni az utazáshoz. Vigyük el magunkkal néhány rövidebb kocsiútra, hogy minél kevésbé jelentsen számára az autózás komfortzónán kívüli eseményt.

Hogyha ezekre a kisebb dolgokra oda tudunk figyelni a lakhely megváltozását közvetlenül megelőző időszakban, akkor a család kedvencének is könnyebbé tehetjük magát az átállást.

 

Ezekre figyeljünk oda a költözés napján

Amikor megvagyunk az előkészületekkel és elérkezik a költözés napja, akkor a sűrű pakolás közepette ne feledkezzünk meg a kutyusról, vagy cicáról sem. Gondoskodó gazdiként igyekezzünk minél inkább elviselhetővé tenni a számára az elkerülhetetlen utazást.

Az első és legfontosabb szempont a biztonság. Ennek kapcsán hasznos lehet, ha már előre beszerzünk egy a szállításhoz jól használható boxot, kosarat, vagy nagyobb táskát. Válasszunk olyan alkalmatosságot, amelyben a kedvenc kényelmesen elfér, miközben védve is van a különféle mechanikai hatások ellen.

Indulás előtt 12 órával enni már ne adjunk neki, mert a hosszú út kellemetlen hatással lehet az emésztésére. Helyezkedjünk el úgy, hogy egyvalaki közvetlenül az állat mellett tudjon ülni útközben. Így ha bármilyen probléma adódna, akkor ő gyorsan képes lehet megnyugtatni a riadt kutyát vagy macskát.

A több órát is igénybe vevő út során időnként mindenképpen iktassunk be pihenőket. Ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak egy kis levegőzésre, sétára, illetve a kisebb vagy nagyobb dolgok elintézésére is.

 

Kezdeti lépések az újdonsült otthonban

Megérkezés után legyünk türelmesek a kedvenccel és engedjük, hogy szép lassan önállóan is felfedezze az újdonsült otthont. Megannyi újnak számító ingerrel találkozik ugyanis ilyenkor, amit időbe telik majd megszoknia.

Megkönnyíthetjük a dolgát, ha az előző lakásból hozott holmikat nem mossuk ki egyből. Ezzel néhány ismerős illattal találkozhat az új territóriumban is, amitől sokkal inkább biztonságban érezheti magát.

Ha a kipakolással járó fáradalmakat szeretnénk egy kicsit kipihenni, akkor hívjuk a kedvencet ismerkedő sétára a környéken. Ez kiváló alkalmat adhat a környezet megismerésére, emellett pedig a szomszédoknak is be tudjuk mutatni a család kutyáját vagy macskáját.

Mielőtt a kutyust vagy cicát egyedül hagynánk az udvaron, előtte győződjünk meg a házat körülvevő kerítés állapotáról. Ezzel el tudjuk kerülni a kétségbeesést, amit a kedvenc hirtelen eltűnése okozna.

A legfontosabb pedig az, hogy hagyjuk meg a kellő időt az átmenethez. A költözés könnyen jelenthet komolyabb strasszforrást a kutyus vagy cica számára, ezért eleinte még könnyen lehet zavart a viselkedése. Gondoskodó gazdiként igyekezzünk mellette lenni és biztosítani őt arról, hogy minden rendben lesz.

 

IRÁNY A PETISSIMO!