Egészség,  Egészség,  Kutya,  Macska

Itt a kullancsszezon! Védd meg Kedvenced..

Ugye Te is vigyázol kedvencedre?

Lassan vége van a téli időszaknak, aminek természetesen mindannyian örülünk, mert a várva várt jó idő beköszöntével szerencsére egyre több lehetőségünk van, hogy együtt élvezhessük a szabad levegőt Kedvencünkkel. Ez a legkedvezőbb időszak, nincs kánikula, akár hosszabb kirándulásokra is sort tudunk keríteni, viszont számos parazita jelenthet veszélyt kedvencünkre. ☹

Tudtad, hogy a kullancsok tavasszal és ősszel a legaktívabbak?

A kullancsok a +4°C és +25°C között érzik igazán jól magukat, ebben a hőmérsékleti tartományban táplálkoznak és raknak petét, tehát vért is szívnak és ezzel fertőző betegségeket terjeszthetnek. Országos átlagban +4°C feletti a havi átlaghőmérséklet még novemberben is, de egy enyhébb télen is elérheti a +4°C-ot. Sőt mára már a szélsőséges klímaviszonyokat is egyre jobban elviselik!

A kullancsok nem rovarok, hanem valójában óriási méretű atkák, melyeknek több, mint 700 faját írták le világszerte. A Magyarországon honos körülbelül 25 fajból 2 veszélyezteti kutyáink, cicáink (és az emberek) egészségét, de egy harmadik faj eseti behurcolásával is számolnunk kell.

Több súlyos, akár végzetes kimenetelű betegséget terjesztenek, ezért nagyon fontos a megelőző védekezés.
Kullancsok által hordozott betegségek:

  • Babesiosis (Babesia-fertőzés)
  • Lyme-kór (Borreliosis)
  • Agyvelő– és agyhártyagyulladás

Babesiosis (Babesia-fertőzés)

A betegség kórokozója a Babesia nevű egysejtű, ami egy vörösvértesteket megtámadó élősködő. A tünetek a kutyán 2-20 nap eltelte után bágyadtsággal és hirtelen jelentkező magas lázzal (40-41°C) mutatkoznak. Korábban csak a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) volt az egyedüli terjesztője, de az utóbbi években már a közönséges kullancsban (Ixodes ricinus) is egyre gyakrabban kimutatható volt. Ezt a kórokozót a kullancs nem azonnal, a vérszívás megkezdésekor juttatja be a kutya vérkeringésébe. A vérszívás megindulása egyfajta jeladás az egysejtű élősködőknek, melynek hatására szerkezeti átalakulást indítanak be. Az igazán nagy veszélyt az jelenti, ha a kullancs több mint két napig élősködhet a kutyán, ugyanis a vérszívás megkezdése után 48 órával kezdenek a kullancsban tolongani a fertőzésre kész, átalakult kórokozók.

Tünetek: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz, később vérfesték-vizelés, sárgaság, bűzös lehelet, hányás, idegrendszeri tünetek. Bármelyik tünet észlelésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

Lyme-kór (Borreliosis)

A betegséget az 1980-as években sikerült először diagnosztizálni. Azóta ez a leggyakrabban megállapított, kullancsok által terjesztett betegség. Felmérések szerint jelenleg a kullancsok 4-10%-a hordozza a kórokozó baktériumot. A kór a kutya egész szervezetét érintheti.

Tünetek: a vérszívás helyén néhány napot követően kör alakban kialakuló piros, kiszáradt bőrfelület, láz, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar, szőrhullás. A betegség pontos megállapításához vérvizsgálat szükséges. Bármelyik tünet észlelésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

Agyvelő- és agyhártyagyulladás

A kutyáknál ritkán előforduló vírusbetegség. Sokáig azt gondolták, hogy csak embernél jelentkezhet, de 1972-ben első alkalommal kutyánál is regisztrálták. Kutatók megállapítása szerint a kullancs közvetítésével megfertőződött kutyák 30%-a nem betegszik meg a szervezetébe került vírustól, viszont 70% igen. Hogy a kutya melyik csoportba kerül, azt nem a fajtája, neme vagy a kora befolyásolja, hanem hogy milyen esetleges más vírusfertőzése van, és milyen erős az immunrendszere.

Tünetek: láz, hányás, szédülés, bénulás, ízületi- és izomfájdalom. Bármelyik tünet észlelésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

Ajánlatos a gazdiknak figyelembe venni, hogy az idősebb kutyákra általában a fertőzések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a fiatalokra.

Mivel elég kockázatos mindegyik megbetegedés Mi a következőt ajánljuk: Inkább MEGELŐZNI, mint kezelni!

A hatékony védelmet kizárólag a betegséget megelőzése jelenti, amiben Mi is szívesen segítünk. A Petissimo-nál, ugyanis egész évben kedvező áron, raktárról, már másnapi szállítással tudod megvásárolni az összes kullancs elleni terméket.

De pontosan milyen termékek közül is választhatsz? Segítünk a döntésben!

  • Nyakörv: Kényelmesen felhelyezhető, akár több hónapig is védelmet biztosító nyakörv, ami elérhető mind kutyusuk és cicusok számára is.
  • Spot: Havi rendszerességgel (átlagosan 28 nap védelmet biztosít egy cseppentés) megismétlendő kezelés.
  • Spray: Alkalmazása gyors, egyszerű, kényelmes és biztonságos. Célszerű túrázáskor, kiránduláskor plusz védelemként használni.
  • Ultrahangos készülékek: Vegyszer- és illatanyagmentes védelem! Az ultrahangos készüléket más egyéb ismert módszerekkel együtt alkalmazva javasoljuk és így csaknem 100%-os védelmet nyújt.
  • Tabletták, porok: A nemkívánatos vendégek nem érzik magukat jól az állat szőrében, bőrén. Ennek köszönhetően kisebb valószínűséggel tapad meg kedvenceden. Ezt is más módszerrel együtt alkalmazva javasoljuk.

FONTOS azonban tudni, hogy sajnos egyik kullancs elleni szer sem nyújt 100%-os védelmet, ezért minden séta vagy túra után nézzük át az állat teljes testét, hogy megbizonyodhassunk arról, hogy nem kapaszkodott-e fel rá kullancs. Az állatorvosok azt javasolják, hogy amennyiben biztosabb védelmet szeretél, akkor érdemes két különböző védekezést kombinálni, és a nyakörv vagy a spot mellett ultrahangos készüléket is használni.

Mit tegyél, ha még is kullancsot találsz kedvenceden? Mihamarabb távolítsd el!

Ha kutyádvan, vagy macskádban kullancsot fedezel fel megtapadva, akkor nincs más megoldás, mint mihamarabb el kell távolítanod, mert az idővel arányosan nő a fertőzöttség kockázata! Nagyon sok módszer ismert, hogy miként kell eltávolítani a beágyazódott kullancsot, de a legegyszerűbb a legtökéletesebb. Fogj meg egy csipeszt vagy kullancs eltávolító kanalat – kifejezetten kullancskiszedő csipeszek/kanalak elérhetőek a Petissimo kínálatában –  és egyszerűen távolítsd el a kullancsot.

Előfordulhat a legjobb esetben is, hogy nem sikerül teljes mértékig eltávolítanod és a feje kicsit beleszakad kedvenced bőrébe, de ne ijedj meg, mert ez nem okoz nagy kárt. Az állat szervezete gyulladással fog reagálni és kilöki a bent maradt kullancsfejet.

Ha az eltávolítás sikeresnek mondható, akkor is érdemes figyelemmel kísérni kedvencünk állapotát és nem árt, ha kedvencedet elviszed az állatorvosotokhoz egy átvizsgálásra még akkor is, ha nem észlelsz semmi különöset, ugyanis sokszor mire már a súlyosabb tüneteket tapasztaljuk a négylábún, már késő.

Összességében azt javasoljuk, hogy a fő szezonban még nagyobb hangsúlyt fektess kedvenced védelmére, illetve a megelőzésre és a legapróbb tüneteket és változásokat is vedd komolyan!

A cél egyértelmű, a boldog és örömökben gazdag időtöltés kis kedvencünkkel! 😊

Élősködők ellen- Kutya

Élősködők ellen- Macska