Kutya,  Szabadidő/ játék

Itt az igaz nyár, gondoskodjunk kutyánk felfrissüléséről is

A nyáron megugró hőmérséklet nem csak minket, hanem négylábú kedvenceinket is megviseli. A higanyszál egyre magasabbra kúszásával a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett Náluk is kiemelt figyelmet kell szentelni a frissítő fürdőre is. A kutyákra általában igaz, hogy imádnak beleszaladni a vízbe, a hűsítő érzésnek pedig nem csak otthon, hanem a kutyabarát fürdőhelyeken is átadhatják magukat.

 

Legyünk kritikusak a tavak kiválasztásával

Ha a nyári fürdőzéshez egy kutyabarát vízpart mellett döntünk, a választás során feltétlenül figyeljünk oda bizonyos tényezőkre, vannak ugyanis olyan vizek, melyek veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre nézve. Először is nézzünk utána, hogy az általunk kiszemelt hely mennyire kutyabarát, ügyeljünk a táblákra, illetve kutassunk az interneten. A négylábú társunk szempontjából ennél fontosabb kérdés az ottani víz minősége, mert ha ez nem ideális, azzal nagyobb kárt okozhatunk ahhoz képest,amennyi örömmel a fürdőzés jár. A megfelelő minőség megállapításához nem kell speciális szakértőnek lennünk, elegendő egyszerűen szemügyre vennünk a felszínt. Ha úgy gondoljuk, ebben mi sem mártóznánk meg szívesen, akkor biztos, hogy kutyánk számára sem lesz alkalmas.

 

Vigyázzunk az algákkal!

Az egyik könnyen észrevehető és kizáró tényező a kék-zöld algák megléte, amik összefüggő nyálkás réteget képeznek, és kellemetlen szagot árasztanak. Ezek a képződmények az általuk termelt toxin miatt mérgezők lehetnek a kutyánkra és ránk nézve egyaránt. Az algamérgezés a toxintól függően különböző tünetekben nyilvánulhat meg. Az egyik csoport a májat károsítja, amit a hányás, hasmenés, gyengeség és sápadt nyálkahártyák mellett a görcsök jeleznek. A kezelés nélkülözhetetlen, ugyanis ennek hiányában a kedvencünk néhány napon belül elpusztul. Egy másik toxin által okozott mérgezés az idegrendszerre fejti ki hatását izommerevséget, nyálazást, nehezített légzést okozva, a felismerés és a megfelelő ellátás természetesen ebben az esetben is kulcsfontosságú.

 

Játsszunk a vízben is!

A frissítő mártózáshoz nem feltétlenül kell elmennünk otthonról, az udvarban felállított medencével hasonló élményt biztosíthatunk. A víz tisztaságára ebben az esetben is figyeljünk, a mérce alapját az adja, hogy számunkra mennyire hívogató a felszín. Akármelyik alternatívát is választjuk, az időtöltést minden esetben vidámabbá teszik a játékok, hiszen ez a tevékenység egyáltalán nem csak a szárazföldön nyújt feltöltődést. A vásárlás során a puha darabok közül válogassunk, ami nem okoz sérülést a fogazatban, ugyanakkor nem süllyed el a vízben. A labdák mellett olyan visszahozható darabokkal is szemezhetünk, melyek lebegnek a vízen, amíg kedvencünk beúszik érte, hogy visszahozza. A kiegészítők ebben az esetben sem csak szórakoztatási célt szolgálhatnak, a hőre táguló rugby labda például a fogak tisztaságáról és az íny masszírozásáról is gondoskodik.

 

IRÁNY A PETISSIMO