Egészség,  Kutya

Júliusi kutya meleg

Hogyan óvjuk négylábú kedvencünket a kánikulában?

A nyári forróság nem csak a mi szervezetünket, de háziállatainkét is képes rendkívül megviselni. A kánikulában a mi felelősségünk, hogy fokozottan odafigyeljünk négylábú kedvenceink egészségére, és gondoskodjunk megfelelő ellátásukról, hűtésükről. A gondatlan bánásmód ugyanis könnyedén szeretett kutyusunk életébe is kerülhet.

 

Árnyék és friss víz, az udvar elengedhetetlen kellékei

Udvaron tartott kutyák esetében fontos, hogy mindig legyen számukra olyan árnyékos hely, ahová a tűző nap elől lehetőségük van behúzódni. Ez lehet akár egy árnyékos sarok, vagy egy kellemes, hűvös kamra is, a lényeg, hogy kutyusunk valahol le tudja hűteni testét. Velünk ellentétben ugyanis ő nem tud izzadni, hő leadására kizárólag nyelvén keresztül, lihegés formájában képes. A megfelelő pihenőhely mellett gondoskodjunk arról is, hogy kedvencünk naponta többször kapjon friss, ne túlzottan hideg vizet. Ha a kutyus szereti, akkor bundáját is áttörölgethetjük egy nedves ruhával, persze csak óvatosan, ügyelve arra, hogy ne érje túlzottan hirtelen, túl hideg víz a testét.

 

A forró beton nem barátunk

Lakásban tartott kutya esetében könnyebb lehet megoldanunk a hűtés kérdését, azonban akad néhány dolog, amire ekkor is fokozottan érdemes odafigyelnünk. Fontos például a napi séta idejének megválasztása. Ügyeljünk arra, hogy a kutyát lehetőleg ne vigyük tűző napon az utcára, a séták időpontját pedig inkább kora reggelre és estére időzítsük. Ekkor a levegő kellemesen hűvös, és az aszfalt sem annyira forró már, mint napközben. Ha mégis csak napközben tudjuk megoldani a sétáltatást, mindenképp kerüljük a követ és az átforrósodott betont és legyen nálunk a táskában legalább egy palacknyi víz is.

 

A hőguta nem játék

Amennyiben kutyánk szervezete nem képes megfelelő mértékben leadni a termelődő hőt, abban az esetben nagy baj lehet, hiszen a tartósan magas hőmérséklet hatására hőguta is kialakulhat. Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, ha kutyánk teste veszélyes mértékig túlhevül és idejében sikerüljön megelőznünk a bajt. A hőguta több tünetről is felismerhető, ezek közé tartoznak a felgyorsult lihegés, a tágra nyílt pupillák, a dehidratáltságot jelző vörös nyelv és íny, a megvastagodó nyál, valamint a szédelgés és a koordinálatlan mozgás. Legrosszabb esetben eszméletvesztés és a kómás állapot is felléphet. Ha kutyánkon egy forró napon a hőguta tüneteit észleljük, fontos, hogy amint tudjuk, vigyük őt hűvös, árnyékos helyre. Nedvesítsük be száját és nyelvét friss, azonban nem túlzottan hideg vízzel, valamint nedves ruhával vagy szivaccsal óvatosan törölgessük át testét. Ha a hőguta gyanúja felmerül, elengedhetetlen, hogy kedvencünket állatorvos is megvizsgálja.

 

IRÁNY A PETISSIMO    HŰSÍTŐ TERMÉKEK