Macska

Jutalomfalatok cicáknak

Bár talán kevésbé elterjedt, mint a kutyáknál, a macskádnak is egyre többféle jutalomfalatot és macskasnacket választhatsz. A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozást persze semmilyen jutalomfalat nem pótolja, néha azonban igenis jó ötlet pár extra falattal kényeztetni kedvenced.

De miért és milyen típusú jutalomfalatot érdemes választani? Mai cikkünkben erről lesz szó.

 

Dicséret

Minden macskának külön, határozott személyisége van – ezért is szeretjük őket annyira. Egyszerű kéréssel, de valószínűleg szigorú fegyelmezéssel sem megyünk náluk sokra. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy a cicák azt csinálják és úgy, amit és ahogyan ők szeretnének. Ebbe azonban gazdaként nem kell teljesen beletörődnöd.

Sok türelemmel és pozitív megerősítéssel ugyanis megnevelheted, sőt, szerencsés esetben meg is taníthatod a cicust egy sor hasznos dologra. Szobatisztaság, pórázon séta, vagy netán egy egész kis műsor? Nem (feltétlenül) lehetetlen, csak jól kell ismernünk a cicát: tudnunk kell például, hogy mi neki a legjobb dicséret.

És itt jön a képbe a jutalomfalat. Ha jó dolgot csinált, azt minden esetben érdemes kifejezni dicsérő szavakkal, simogatással, adott esetben pedig jutalomfalatokkal is. Így sokkal jobban megtanulja, hogy ha azt teszi, amit kérünk tőle, akkor az neki is jó, mintha szigorral, vagy negatív ösztönzőkkel próbálkoznánk.

 

Ismerkedés

A jutalomfalatoknak főleg nagy szerepe lehet akkor, ha csak nemrég került hozzád a cicus és még az ismerkedős fázisban vagytok. Nemtől, kortól, személyiségtől függetlenül új gazdihoz kerülve bármelyik macska bizalmatlan, sőt, barátságtalan lehet az elején – semmi rossz nincs abban, ha egy kis vesztegetéssel veszed meg a figyelmét.

A mély bizalom kialakulásához úgyis idő kell, de meggyorsíthatod a folyamatot és barátságos légkört teremthetsz néhány ügyesen időzített és jól elhelyezett jutalomfalat segítségével. Ugyanígy segíthetsz abban is, hogy cicád kedvesebb legyen a vendégek, barátok jelenlétében.

Ha úgy érzed, fogékony a jutalomfalatos ösztönzésre, adj ilyen snacket annak a barátodnak, akivel még nem találkozott a cica, had’ adja oda neki ő – hátha ezzel sikerül közelebb hozni az ismerkedés előtt álló feleket.

 

Milyen cicasnacket vegyünk?

Ma már rengetegféle jutalomfalatot találsz, amelyet kimondottan otthon tartott macskákra terveztek. Mielőtt választasz azonban, mindenképpen érdemes megnézni az adott snack összetevőit. Néhány jutalomfalat elég magas kalóriatartalommal bír, így mielőtt ilyet adsz a cicusnak, nem árt arányosan csökkenteni az aznapi táp mennyiségét.

A helyes tápérték mennyiségre főleg az ivartalanított macskák esetében fontos figyelni, náluk ugyanis nagyobb az elhízás veszélye.

Egy másik jó megoldás lehet (profi macskatartóknak), ha nagy, fizikailag valamelyest igénybe vevő játék vagy séta után adsz neki a jutalomból, így az extra kalóriák sem kerülnek rossz helyre. Ha ügyesen irányítasz, a jutalomfalatok segítségével felébresztheted a cicus vadászösztöneit is, ezzel pedig sokkal élvezetesebbé és fárasztóbbá teheted számára a játékot.

 

Különleges falatok

A legjobbak talán azok a jutalomfalatok, amelyek a macska normál diétáját egészítik ki hasznos tápanyagokkal. Az egyik legjobb ilyen változat az, mely valamelyest segít visszaszorítani a szőrcsomó képződést. A nagy fésülködést és rendszeres tisztálkodást természetesen nem helyettesítik az ilyen snackek, ugyanakkor érdemes lehet kipróbálni, ha macskád gyakran szenved a szőrgombócoktól.

Ezen felül elérhetők például olyan falatok is, amelyek a macska ízületeinek egészségében segítenek: például ellátják a cica porckorongjait a szükséges glükozaminokkal. Ez egyfelől nagyon jó ötlet az idősebb macskák ízületi problémáinak macskabarát kezelésére. Másrészt az ilyen típusú jutalomfalatok segítenek az ízületi gyulladások megelőzésében is és így az idő előtti porckopás megakadályozásában is nagy szerepet játszhatnak.

 

IRÁNY A PETISSIMO!