Kutya

Kicsi a bors, de erős – Amit a Yorkiekról tudni akartál

Van egy kutya, amelyik se nem kotorékeb, se nem munkakutya, mégis magában hordozza ezeknek a típusoknak a tulajdonságait. Emellett pedig napjaink egyik legdivatosabb házi kedvence – ami a népszerűséget és a ruhatárat illeti. Ő nem más, mint a Yorkshire terrier, azaz a Yorkie, egy imádnivaló öleb.

 

Aki Skóciából származik

Az észak-angliai Yorkshire-ben tenyésztették ki ezt a kutyust a 19. században. A cél egy igazán strapabíró, nagy akaraterővel rendelkező, kis termetű fajta „megalkotása” volt. Hogy miért? Ezen a területen rengeteg textilüzem működött ebben az időben, amelyek nagy részében igen gyakori volt az egér, mint kártevő. Ezek elfogására a nagyobb kutyák nem voltak alkalmasak, hiszen azok lábai között könnyedén átszaladtak a kis rágcsálók. A Clydesdale, Paisley, Skye és Airedale terrierek keresztezéséből megszülető Yorkie azonban kiváló megoldása lett a problémának.

 

Aki könnyen alkalmazkodik

A Yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, lakásban, házban és udvaron egyaránt feltalálja magát. Feltűnése minden esetben életerőt sugároz, tele van energiával és erővel. Az ősei tulajdonságait megőrizve gyakran kisebb emlősökre vadászik, sem emberektől, sem a nagyobb termetű kutyáktól nem fél. Igazi kedvenc, a gazdájához rendkívül ragaszkodik, az idegenekkel azonban nem mindig barátságos. Rendkívül vakmerő kis négylábú, nem rest használni hegyes fogacskáit a „támadás” során.

 

Aki igazán divatos

A Yorkienak – mondhatni – igen kompakt és elegáns a megjelenése, egyenes testtartás és jelentőségteljes kisugárzás jellemzi. Koponyája kicsi és lapos, az orra pedig nem túl kiemelkedő. Szemei közepes méretűek, sötétbarnák és mindig vidámságtól csillognak. Fülei kicsik és V-alakúak, sötétek és nem messze állnak egymástól.
A Yorkie hosszú szűrő terrier, sima bundája a teste két oldalán egyenletesen lelóg – a választék az orrától a farkáig egy egyenes vonalat képez. Ez a mérsékelten hosszú szőrzet fényes és selymes szerkezetű. A „tökéletes megjelenés” érdekében mindennapos gondozást igényel, minél gyakrabban érdemes fürdetni és fésülgetni.

A Yorkshire terrier igazán aranyos házi kedvenc, ugyanakkor rendkívül ravasz és erős állat. Megőrizte ősei tulajdonságait, így tehát igaz rá a sokat emlegetett mondás – „kicsi a bors, de erős”.

 

IRÁNY A PETISSIMO