Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Kullancs a kutyában: milyen betegséget kaphat a kedvencünk?

Végre itt a várva várt tavasz! Az évszak, amikor anélkül indulhatunk hosszú sétára kedvenceinkkel, hogy az útnak indulást hosszas öltözködés és felkészülés kellene, hogy megelőzze. A tavasszal együtt azonban nem csak a jó idő, de sajnos az olyan élősködők is megérkeztek, melyek könnyen tanyát verhetnek kutyusunk szőrzetében. Ráadásul a bosszúság mellett akár komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak.

 

A legfőbb hétköznapi ellenség

Kedvenceink egyik legádázabb ellensége nem más, mint a kullancs. Ez az apró élősködő a kutya testére tapadva nem csupán a vérszívással okoz kellemetlenséget, de súlyos fertőző betegségeket is terjeszthet, melyek az állatra és a gazdira egyaránt veszélyesek lehetnek.
Hogy elkerüljük a bajt, fontos, hogy a sétát, vagy nagyobb kirándulást követően mindig vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, nem kapaszkodott-e meg rajta egy vagy több élősködő! A kullancsok által kedvelt területek kutyák esetében a fülek, a szemek környéke, a nyakörv alatti területek, a mancsok, a száj, valamint a fenék tájéka, ezek ellenőrzésére érdemes fokozott figyelmet fordítanunk.

 

Milyen betegségeket terjesztenek az élősködők?

A kullancsok által terjesztett betegségek közül a legnagyobb veszélyt a babesiosisa jelenti kedvencünkre. A kórt a Babesiacanis nevű egysejtű okozza, a kullancsok pedig egyfajta közvetítőként szolgálnak számára.
A babesiosisa első tünetei a megfertőzött állatban csak pár nap után jelentkeznek, ezután azonban magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, és kedvetlenség is felléphet kedvencünknél. Később jellemző az elszíneződött, véres vizelet, valamint a sárgaság, szövődményképp pedig akár bénulás vagy hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat.

A babesiosisa-s megbetegedések száma tavasszal és ősszel a legmagasabb, éppen ezért ezekben az időszakokban különösen körültekintően vizsgáljuk át kutyusunkat, hogy a séta során nem került-e kullancs a szőrzetébe.
Egy másik súlyos betegség, melyet szintén kullancsok terjesztenek, az ember esetében is ismert Lyme-kór. Ez eleinte magas lázat, majd heveny ízületi gyulladást, és visszatérő sántaságot okozhat. Emellett gyakran levertség, láz, étvágytalanság is jelentkezik a fertőzött kutyák esetében.

 

A kullancsok által terjesztett betegségek megelőzhetők

A séták utáni rutinellenőrzés segít abban, hogy kedvencünk szőrébe kisebb eséllyel fészkeljék be magukat a nem kívánatos élősködők. Azonban a kullancsok ellen a kullancsriasztó nyakörvek, oldatok, és egyéb termékek is hatékonyak lehetnek. Ha pedig kutyusunk a fentebb említett tünetek bármelyikét is mutatná, rendkívül fontos, hogy ne várjunk a gyógyulásra, hanem amilyen gyorsan csak lehet, forduljunk vele szakemberhez!

 

IRÁNY A PETISSIMO!   ÉLŐSKÖDŐK ELLEN