Kullancs a macskában - Miért veszélyes ez?
Egészség,  Macska,  Tanácsok

Kullancs a macskában – Miért veszélyes ez?

A meleg levegő megérkezésének rajtunk kívül a cicánkra veszélyes kullancsok is örülnek, amelyek az erdőkben és a lakókörnyezetünkben egyaránt megtelepedhetnek.

 

Nagyon szívós élősködők

A kullancsok olyan paraziták, amelyek leválnak a gazdájukról,amikor megszívták magukat (akár az eredeti méretük négyszeresére duzzadva). A Kárpát-medencében több tucat gazdafajra specializálódott faja él. Nagyon szívós állatokról van szó, akik jól alkalmazkodnak a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz. Egyedül a hideget, valamint a közvetlen napfényt és a forróságot nem bírják, tehát télen és a nyári kánikulában nem tudnak szaporodni.

Ha a macskád gyakran jár ki, akkor érdemes kiemelt figyelmet szentelned az átvizsgálására. Erre egyrészt azért van szükség, hogy eltávolítsd róla a hívatlan vendéget, másrészt azért, hogy ne vigye be a lakásba és a kullancsok ne másszanak át a családra. Mindenképpen nézd meg a fejét, pofarészét és a tarkóját, mert ezeken a területeken fordulnak elő leggyakrabban. A kullancs az állat bőrébe fúródva viszketést, szőrhullást okoz. A szőrtelen rész megduzzad, megráncosodik, felületén szürkés réteg képződik.

 

Nem a Lyme-kór a probléma

A macskákra veszélyt jelent a kullancsok által terjesztett haemobartonellosis – a Lyme-kór viszont nagyon ritka esetekben alakul ki náluk. A betegséget kiváltó kórokozó a vörösvérsejteken élősködik, ezen megtapadva szaporodik, ennek következtében a vörösvértestek szétesnek.

A terjesztéséért a fertőzött kullancsok felelősek, de átadhatja a betegséget a kicsinyének az anyamacska vagy megharaphatják egymást a nem ivartalanított, verekedő kandúrok. Az állat a fertőzés után nagyon sok esetben tünetmentes és csak apróbb panaszok jelentkeznek nála.

 

Jobb félni, mint megijedni

Keltsenek benned gyanút az olyan tünetek, mint a gyengeség, étvágytalanság, kiszáradás vagy a súlyvesztés, a sárgaság pedig elég egyértelművé teszi a helyzetet. A betegséget a vérvizsgálattal lehet bebizonyítani. A gyógyítása általában 2-3 hetes antibiotikus kezeléssel megoldható, de a komoly esetekben szükség lehet a vértranszfúzióra.

Mindez elsősorban a legyengült immunrendszerű állatoknál okozhat problémát, például olyan macskáknál, akik nem kaptak oltást és leukózissal fertőződtek. Szerintem egyetértünk abban, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ennek érdekében rendszeresen tartsd karban a közvetlen környezetedet, például kaszálással elérheted, hogy napfény árassza el az élősködők lakóhelyét.

A másik módszer annak megakadályozása, hogy a kullancsok megtelepedjenek a cicán, amelyhez érdemes hatékony készítményeket beszerezned. Rajtad múlik, hogy melyik használatát ítéled meg kényelmesebbnek: a spot on-t , a spray-t vagy a nyakörvet. Ezek a hatóidejükben térnek el, a nyakörvek 5-8 hónapig, a cseppek pedig 1 hónapig tartják távol a kullancsokat.

 

ÉLŐSKÖDŐK ELLEN

IRÁNY A PETISSIMO