Kutya,  Tanácsok

Kutyával a városban – 3 alapvető dolog, amire a gazdiként oda kell figyelnünk

Kutya és gazdi legfontosabb közös programja a mindennapi séta. A megfelelő mértékű mozgás a lakásban tartott kutyák esetén különösen fontos, a modern urbánus élet pedig egyre inkább próbál alkalmazkodni ehhez.

Napjainkban már a kutyabarát boltok, szórakozóhelyek, sőt, éttermek sem ritkák. Akadnak azonban bizonyos írott és íratlan szabályok, melyeket a békés és biztonságos együttélés érdekében minden gazdinak ismernie kell. És lehetőség szerint be is kell tartania. Az alábbi cikkben néhány, a városi kutyatartással kapcsolatban fontos tudnivalót gyűjtöttünk össze Nektek!

 

Nyakörv vagy hám?

Ha kedvencünkkel városi sétára indulunk, az első, és egyben legfontosabb tennivaló, hogy megfelelő nyakörvet vagy hámot válasszunk neki. A döntésnél több szempontot is érdemes figyelembe venni. Sok kutyás esküszik a nyakörvre, azonban érdemes tudni, hogy ez inkább csak fegyelmezett, a városi környezetben magukat jól kiismerő kutyáknak ajánlott.
A hámmal történő közlekedés kezdő gazdik és kutyusaik számára is biztonságosabb. Nehezebben tud belőle kibújni az állat, könnyebben irányítható adott helyzetekben, és kényelmesebb is számára, hiszen könnyebben tud lélegezni, mint a nyakörv használata esetén. A Julius-K9 kutyahámok kis- és nagytermetű négylábúak számára is elérhetők. A szigorú követelmények mellett a kényelmi elvárásoknak is tökéletesen megfelelnek.

 

A kutyafuttató a barátod!

Fontos, hogy lakásban tartott kutyák estében a mozgás ne csak pórázon történő sétából álljon, hanem aktív mozgásból is, mely hozzájárul ahhoz, hogy kedvencünk izmai és csontjai egészségesek és erősek maradjanak. Városi környezetben azonban oda kell figyelnünk arra, hogy kutyusunk nem szaladgálhat akárhol póráz nélkül. Hiszen a közlekedés és a tömeg potenciális veszélyforrások, és komoly balesethez is vezethetnek.
Erre a célra a városban külön kijelölt helyeket, úgynevezett kutyafuttatókat találhatunk. A kutyafuttató egyfajta közösségi tér, ahol négylábú kedvencünk kedvére kiélheti mozgásigényét, és közben a környék többi kutyájával is ismerkedhet, barátkozhat, és közösen örülhet a szabadságnak.

 

Figyelj oda a többiekre!

A város mindenkié, tartja a mondás. Ez olyan alapvető igazság, melyre kutyatartó gazdiként nekünk is minden esetben oda kell figyelnünk. Fontos, hogy séta során mindig betartsuk az írott és íratlan szabályokat, és soha ne alkalmatlankodjunk, ne zavarjuk mások privát szféráját. A kutyafuttatót csak akkor használjuk más gazdikkal közösen, ha ők is beleegyeznek, hogy kutyusaink együtt játsszanak. Mindig szedjük fel kedvencünk után a kutyapiszkot, és ahol kötelező (például a tömegközlekedési eszközökön), soha ne mulasszuk el a szájkosár használatát sem!

 

JULIUS-K9     IRÁNY A PETISSIMO!