Kutya

Labrador retriever, az ember legjobb barátja

A labrador retriever nem véletlenül számít a gyermekes családok egyik legnagyobb kedvencének. Rendkívül jámbor, barátságos és érdeklődő természete miatt egyszerűen nem lehet őt nem szeretni, és pillanatok alatt képes magát a szívünkbe lopni.

Rövid cikkünkben tehát a labrador retriever páratlan természetéről, illetve a sajátosságairól fogunk néhány érdekességet megosztani.

 

Amit a labrador retrieverről alapvetően tudni érdemes

A labrador a brit retrieverek egyik legismertebb fajtája. Jellegzetessége az erős felépítés, amihez gyönyörű barna vagy mogyorószínű szemek, illetve végtelen jóindulat és magas intelligenciaszint társul.

Megjelenésének egyik sajátossága a rövid és vastag szőrzet, ami egészen sokféle színben is pompázhat. Fajtisztának a csokoládébarna, a sárgás és a fekete színű egyedek tekinthetők, minden más árnyalat már keveréknek számít.

Nem ritka azonban az sem, hogy az egy alomban született kölykök között is találhatunk eltérő színben pompázó kis szőrmókokat.

A fajta képviselőinek sok évtizeddel ezelőtt még dolgozniuk kellett a gazdájuk kedvéért, leginkább a fejlett vadász ösztöneiket hasznosítva. Mára már sok esetben csak annyiban merül ki a dolguk, hogy a kedves és barátságos természetükkel örömet szerezzenek a közvetlen környezetüknek.

Ugyanakkor a fejlett intelligenciájuknak köszönhetően remekül megállják a helyüket vakvezető kutyaként, illetve vészhelyzet esetén a mentési munkálatok során is képesek hősiesen kutatni a bajba jutottak után.

Jake, a fekete labrador például ilyen kiemelkedő hőstettekkel vívta ki a fél világ elismerését a 2011. szeptember 11-i terrortámadásokat követően, amikor nem kevesebb, mint 17 napon át kereste kitartóan a romok alá szorult sérültek nyomait.

 

Egy az átlagosnál is barátságosabb és hűségesebb kutya fajta

A labradort a hihetetlenül barátságos természete miatt nagyon nehéz nem imádni. Minden és mindenki érdekli, szinte bármilyen ismeretlen élőlényhez szívélyes érdeklődéssel közelít, az agressziónak pedig még csak a nyomát is nehéz felfedezni a viselkedésében.

Imádja a társaságot, ami nála nemcsak az emberekre korlátozódik, hanem minden egyes élőlényre. Ugyanolyan őszinte barátsággal közelít más kutyák, macskák és egyéb állatok felé is, mintha csak a szerető gazdiról lenne szó.

Az életrevaló és kiegyensúlyozott természete révén leginkább családi környezetben érzi jól magát. A vele való rendszeres foglalkozásért cserébe olthatatlan szeretettel viseltet a közvetlen környezete iránt, akikhez hűséges marad a végtelenségig.

Mivel rendkívül jámbor és barátságos teremtés, ezért gyermekek mellé is remek választás lehet. Birka türelme van, ezért bizonyosan nem fog kijönni a sodrából a különféle játékok során sem. Sőt, mivel rendkívüli módon lojális a környezetéhez, igaz barátként fog a lurkókra tekinteni.

Mindemellett egészen gyorsan tanul és nyitottan áll az új dolgok megismerése iránt, ennek megfelelően kiválóan lehet őt tanítani. Fogékony és értelmes természetének hála kellő odafigyeléssel és törődéssel rengeteg hasznos dologra megtanítható.

 

Hírességek, akiknek labrador a házi kedvencük

A figyelmes, intelligens és barátságos labrador nagyon gyorsan képes belopni magát az ember szívébe. Ennek köszönhetően ez a gazdájához extrém módon ragaszkodó, és nagyon könnyen szerethető kutyus nemcsak a hétköznapi családok körében számít népszerűnek.

Számos híresség szívét is rabul ejtette már egy-egy labrador retriever. Ők a szinte korlátlan anyagi lehetőségeik ellenére nem egy méregdrága különleges ebet szerettek volna maguk mellé, hanem egy igazi csupaszív jóbarátot.

Ennek megfelelően többek között Arnold Schwarzenegger, Bing Crosby, Kirk Douglas, János Károly spanyol király, Kevin Costner, II. Erzsébet angol királynő, Athina Onassis, vagy Francois Mitterand is büszke labrador tulajdonosnak mondhatja magát.

IRÁNY A PETISSIMO!