Macska,  Tanácsok

Macska és karácsony? Kerüld el a katasztrófát!

Az advent és az ünnepi készülődés plusz feladatokat jelent azoknak, akik macskát tartanak. A kedvenceknek ugyanis a csillogó gömbök és a lámpasor egyet jelent a szórakozással, ami gazdikra a frászt hozza.

 

A szép díszek vicces játékok

A lakásban terjengő karácsonyi illatok és a felfedezésre váró karácsonyfa csupa olyan dolog, ami cselekvésre ösztönzi a macskákat. Mindenben a játékot látják, ami hatványozottan igaz, ha egy kölyök cicáról van szó. Ebben az esetben bármi megtörténhet, a padlón szétterített díszektől kezdve a szétszedett boákon át egészen a feldíszített fa felborításáig. Ezek a jelenetek kevésbé viccesek, ha nekünk kell eltakarítani a romokat, vagy ha az adott díszeket évekig szeretnénk használni.

 

Óvintézkedések a karácsonyfa körül

Vannak olyan óvintézkedések, melyek végrehajtásával felfordulásoktól mentes karácsonyunk lehet. Az egyik kiemelt veszélyforrást az égősorral, gömbökkel díszített karácsonyfa jelenti. Az első napirendi pontunk az elektromos vezetékek műanyag biztonsági kábelborításokkal való elrejtése legyen. Így fellélegezhetünk, mert a macskánk nem tudja megrágni őket. Az alsó helyekre ütésálló, kevésbé törékeny díszeket tegyünk vagy olyan darabokat, amelyeket egyébként is odaadnánk neki játszani. Ha a fa kérdést nem akarjuk a véletlenre bízni, egyszerűen kössük ki.

 

Gondolj a biztonságra, ha elmész otthonról

A fa a karácsony letelte után is veszélyt jelenthet, mert a legtöbb lakásban egészen januárig hagyják felállítva, az ünnepek alatt pedig az az időszak jelent rizikót, amikor családlátogatóba megyünk. Éppen ezért, ha elmegyünk vásárolni, zárjuk el a cicánkat egy biztonságos helyre, mert a balesetek jelentős része ilyenkor következik be.

 

Ezeket a növényeket inkább ne vidd haza

Az ünnep hangulatához tartozó legtöbb növény toxikus anyagokat tartalmaz. Ebbe a kategóriába tartozik a magyal, a fagyal, a mikulásvirág, a fehér fagyöngy, és a borostyán. A cicánk védelme érdekében ezért a legjobb, ha lemondunk ezekről, vagy dupla ablak közé helyezzük.

 

Fogások, melyekből jobb, ha nem kap

Amikor leülünk az asztalhoz, hogy elfogyasszuk a gondosan összeállított menüt, véletlenül se adjunk a finom falatokból a cicánknak. Különösen érvényes ez a zsíros húsokra, szószokra, csokikra és más édességekre. Helyette lepjük meg őket például egy halas macskaeledellel.

Az egyes ünnepi elemek kihagyásával és az óvintézkedések sorával talán úgy gondolhatjuk, áldozatot hozunk. A cicánk szemébe nézve és a dorombolását hallgatva azonban ez az érzés eltűnik.

 

IRÁNY A PETISSIMO