Macska,  Tanácsok

Macskát szeretnék, milyen fajtát válasszak?

Ha nincs konkrét elképzelésünk azzal kapcsolatosan, milyen macskafajtát szeretnénk tartani, a választás sok fejtörést okozhat. Nem csak kinézetben, de természetben, sőt, méretben is nagy különbség lehet ugyanis a különböző macskafajták között. Egy sokgyerekes családhoz más cica illik például, mint egy sokat dolgozó, egyedülálló emberhez. Így mielőtt véglegesen kiválasztanánk új kedvencünket, érdemes jól átgondolni és megfontolni a döntést.

Az alábbi bejegyzésben azoknak adunk néhány ötletet, akik szeretnének cicatulajdonosok lenni, azonban még nem döntötték el, milyen szőrös kis négylábút válasszanak maguk mellé.

 

Egyedül vagy családdal?

A macskákra alapvetően jellemző, hogy személyiségük eltérő, neveltetésükhöz és természetükhöz mérten önálló személyiséggel rendelkeznek. Akadnak azonban olyan jellemvonások, melyek bizonyos fajták esetében nagyon is tipikusak lehetnek. Ezek segíthetik a döntést akkor, ha pontosan nem tudjuk, milyen társat is szeretnénk magunk mellé.

Az egyik legfontosabb szempont ebben az esetben nem más, minthogy gyermekes családba kerül-e a cica, vagy sem. Bírnia kell-e a gyermekekkel történő, mindennapi lét kihívásait, a folyamatos pörgést, játékot, és nyüstölést?

Ha kisgyerekek mellé szeretnénk macskát választani, érdemes olyan fajták közt keresgélnünk, melyekre jellemző a nyugodt, alkalmazkodó természet, és akkor sem válnak indulatossá, ha épp kevesebb kedvük van a játékhoz vagy kiadós simogatáshoz.

A társaságot kedvelő cicák közé sorolhatók az olyan fajták, mint például az abesszin, a ragdoll, a persza, a karthauzi, vagy épp a termete mellett nyugodtságáról és intelligenciájáról is híres mainecoon. Ezek a macskák nem csak jól viselik, de kifejezetten kedvelik is, ha a figyelem középpontjában lehetnek, és  ha a rendszeres játék mellett rengeteg szeretet és simogatást is kapnak gazdáiktól.

 

Nyolc óra munka, nyolc óra cicázás?

A számunkra megfelelő macska kiválasztása során mindenképp fontolóra kell vennünk azt is, mennyi időt tudunk majd naponta házi kedvencünkkel tölteni. Akadnak olyan macskafajták, melyek jól tűrik a magányt, és akár 8-12 órát is szívesen töltenek otthon egyedül, a kanapén ejtőzve. Néhány cica azonban kifejezetten nehezen viseli ezt, és igényli, hogy amikor csak tehetjük, vele foglalkozzunk.

A vérmérséklet nem csak fajtától, hanem felmenőktől is függ. Azonban a tömzsibb testalkatú, erős csontozatú macskákról alapvetően elmondható, hogy szívesebben töltik pihenéssel a nap nagy részét, míg a karcsúbb felépítésű cicák általában mozgékonyabbak és aktívabbak, mint zömök társaik, ezért több mozgást és több figyelmet is igényelhetnek.

 

Hosszú vagy rövid szőr?

Attól függően, hogy mennyi időt tudunk kedvencünkkel tölteni, számíthat szőrének hosszúsága is. Hiszen, míg a rövid szőrű fajták kevesebbet kell fésülnünk, addig a hosszú szőrű cicákat gyakrabban kell ápolni, bundájuk nagyobb odafigyelést igényel.

A fésüléstől azonban nem kell megijedni, hiszen nem csak kedvencünk élvezheti a cicakozmetika előnyeit! A bunda ápolása a gazdi számára is megnyugtató, stresszoldó hatással rendelkező foglalatosság. Abban az esetben azonban, ha allergiásak vagyunk a macskaszőrre, már merőben más lehet a helyzet, és érdemes odafigyelnünk leendő kedvencünk kiválasztásánál.

Azoknál, akiknél a macska szőre allergiás reakciókat válthat ki, érdemes az olyan rövid szőrű, hipoallergén fajták valamelyike mellett dönteni, mint a sziámi, a brit rövidszőrű, vagy a balinéz. Az extrémebb külsőt kedvelő, bevállalós gazdik pedig kiváló társra lelhetnek egy teljesen szőrtelen szfinx cicában is.

Végeredményben persze elmondható, hogy bármilyen fajtájú macskát is választunk, a lényeg, hogy a tartáshoz megfelelő körülmények mellett adott legyen köztünk a kölcsönös szimpátia, az összhang, és a szeretet.

 

IRÁNY A PETISSIMO!