Kutya,  Macska

Március 15. – az alvás világnapja

Mindnyájan szeretünk ejtőzni, pihenni, nagyokat aludni. Március idusa éppen ezért világszerte az alvás világnapja. Az alkalmat 2008 óta ünnepeljük, célja pedig, hogy felhívja az emberek figyelmét a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés egészségre és életminőségre gyakorolt pozitív hatásaira. Az alvás azonban nem csak az emberek számára fontos. Házi kedvenceink sem lehetnek igazán egészségesek megfelelő pihenés nélkül.

 

A világ egyik leglustább állata, a házimacska

A cicák közismert jellemzője, hogy nagyon szeretnek ejtőzni. Szinte a nap bármely szakaszában, bárhol képesek álomra hajtani a fejüket. Éppen ezért a világ egyik leglustább állatának tartjuk őket. Ez a sztereotípia részben igaz, hiszen a macskák valóban rengeteget, napi átlag 16-18 órát is képesek aludni. De hogy miért?

Nos, ez nem feltétlenül azért van, mert a cicák lusták, a rengeteg alvásra való igény ugyanis kódolva van a génjeikben. Ez egészen a vadonban élő nagymacskákig vezethető vissza,akik a napközbeni alvással gyűjtenek erőt az éjszakai vadászathoz.

Az alvás hossza azért nyúlhat akár 18 órára is, mert ilyenkor a macskák nem alszanak annyira mélyen, mint az emberek, vagy más állatfajok. Gyakorlatilag folyamatosan készenlétben kell lenniük, ezért nem merülnek mély álomba. Így a legapróbb mozgásra is képesek felriadni, és azonnal készen állni a támadásra.

 

Kutyusok számára is fontos az alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nem csak a macskák életében játszik jelentős szerepet, kutyáinknak épp úgy szüksége van az alvásra. Főként a fiatal, fejlődésben lévő kutyusok azok, akik a macskákhoz hasonlóan akár napi 18-20 órát is aludhatnak, és képesek lehetnek szinte bármikor, bármilyen szituációban kidőlni.
Ez teljesen normális, hiszen növésben lévő testüknek szüksége van a pihenésre. A felnőtt kutyák pedig azért pihennek látszólag sokat, mert macskákhoz hasonlóan éberen alszanak, és kis mozgásra, zajokra is képesek felriadni.

 

Megfelelő fekhely nélkül nem megy

Ahogyan nekünk, embereknek fontos az ágyunk minősége, úgy kedvenceink számára is lényeges, hogy minőségi fekhelyen alhassanak. Mielőtt azonban ágyat vásárolnánk kutyánknak vagy cicánknak érdemes néhány dolgot tudnunk.

A kisállat-fekhely esetében nem csak a kényelem és a megjelenés a fontos. Figyeljünk arra, hogy megvásárolni kívánt ágy könnyen takarítható legyen, és jó minőségű töltőanyaggal készüljön. Ezek az apróságok rengeteget számítanak akkor, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk kipihent és egészséges legyen. A Scruffs által kutyák és macskák számára gyártott fekhelyek nem csak kényelmesek és stílusosak, de rendkívül jó minőségűek is, és a mi elvárásaink mellett kedvenceink igényeit is kielégítik.

 

IRÁNY A PETISSIMO!  FEKHELY KUTYÁKNAK  FEKHELY CICÁKNAK