Kutya,  Táplálás

Mennyit ártasz a kutyádnak a rosszul megválasztott táplálékkal?

Ahogyan a saját, úgy a kutyánk egészségét is nagyban befolyásolja a táplálkozás. Gazdiként könnyen melléfoghatunk– a túlzott gondoskodás esetén túletethetjük őket, míg az is probléma, ha beérjük az alacsonyabb minőséget képviselő tápokkal. De mennyit árthatunk a rosszul megválasztott eledelekkel?

 

A házi koszt nekünk való

Az első kritikus kérdés a házi koszt kontra táp. Az előbbi alternatíva ugyan minőségi összetevőkből készül, de hozzá kell tennünk, hogy főleg az emberi ízlést és tápanyag szükségletet tartja szem előtt. Viszont az, ami nekünk finom – illetve megfelel a bélrendszerünknek –, az a kutyánknak túl sok fűszert, szénhidrátot és feldolgozatlan anyagot tartalmaz, ami hosszú távon a természetes bélflórája felborulását, elhízást, hiánybetegségek kialakulását eredményezi.

Tévedés azt gondolni, hogy a ragadozó farkas ősök miatt kizárólag húsra van szükségük, mert a növényi eredetű ételeknek hasonlóan fontos szerepük van – persze nem főtt formában. Az egykori falkák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat az elejtett zsákmányállat szerveinek elfogyasztásával vitték be. Ez a módszer napjainkban persze nem kivitelezhető, ezért előtérbe kerültek a kutyatápok.

 

A rossz minőség allergiát is okozhat

A minőség jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ebben az esetben nagyon igaz, hogy hosszú távon az olcsó drága. Az alacsony árkategóriába tartozó eledeleket ugyanis gyakran malomipari melléktermékekkel vagy szójával dúsítják, ami az allergia kialakulásához vezethet (a hiánybetegségek mellett).

Ha már az allergia témakörénél járunk: a betegséget megelőzheted, sőt kezelheted is a jól megválasztott eledellel. A hipoallergén tápokkal a korábban tapasztalt kellemetlen viszketés elmúlik, ezen kívül csökken a gyulladás, gyógyul a bőr, a szőr visszanyeri a fényességét, és javul az általános kondíció, vagyis kedvenced újra életvidám lesz.

 

Az adag mérete sem mindegy

Jó választás többek között a Belcando termékcsalád, amely emberi fogyasztásra is alkalmas hús, illetve gabonatermékek felhasználásával készül, tartósítószerek nélkül. A kutya életkora abból a szempontból irányadó, hogy a különböző életszakaszokban az egyes tápanyagokra eltérő arányban van szüksége.

Azt pedig, hogy mennyit adj enni kedvencednek az ideális testsúly alapján tudod meghatározni. Ezt a következő alapján tudod megállapítani: ha a bordái távolról nézve nem látszanak, de könnyen kitapinthatóak, akkor biztos lehetsz benne, hogy normális tartományban van.

 

IRÁNY A PETISSIMO