Macska

Miért imádják a macskák a dobozokat?

Azok, akik tartottak már cicát, vagy csak láttak macskás videót az interneten, tudhatják, mennyire egyszerű dolgokért tudnak rajongani ezek a kedves, szőrös négylábúak. Míg a drága pénzért vásárolt játékokra és macskabútorokra néha rá sem hederítenek, egy egyszerű papírdobozba azonban azonnal bepréselik magukat. És képesek akár órákon át játszani, bujkálni, vagy gubbasztani benne.

De mi az oka annak, hogy a cicáknak egy egyszerű kartondoboz legalább annyira érdekes és izgalmas dolog, mint Pandora szelencéje? A válasz valószínűleg nem másban, mint az állatok ősi ösztöneiben keresendő.

 

Nem csak a macskatartókat, a tudósokat is foglalkoztatja a kérdés

Az etológusok régóta próbálják megfejteni a kérdést, hogy vajon miért lehet az, hogy ha egy macska meglát egy kartondobozt, azon nyomban fogja magát, és kényelmes fészekké alakítja azt. Sokáig az állatok viselkedését kutató tudósoknak is sötétben tapogatóztak a kérdést illetően. A válasz megtalálása még nekik sem volt egyszerű. Hiszen mint azt a legtöbb macskatulajdonos jól tudhatja, a cicák nem épp azok az állatok, akik kooperációs képességeikről lennének a leghíresebbek.

A kutatóknak azonban sikerült megtalálniuk azt a módot, amivel hatékonyan sikerült fényt deríteni a cicák dobozok iránti, érdekes vonzalmára. A szakemberek többsége abból az alaptézisből indult ki, hogy a macskák esetében a dobozok és egyéb, zárt tárgyak, szűk helyek szeretete leginkább egy ősi, védekezési ösztönre vezethető vissza.

Hogy bebizonyítsák elméletüket, az etológusok különböző stresszhelyzetekben vizsgálták az állatok reakcióit. A macskák egy csoportja kartondobozokat kapott tőlük, míg a másik csoport dobozok nélkül viselte az apró megpróbáltatásokat. A kutatók pedig végeredményben arra jutottak, hogy azok a macskák, akik stresszhelyzet hatására visszahúzódhattak papírdobozukba, jóval nyugodtabban viselkedtek a számukra kényelmetlen helyzetekben is. Mint azok a társaik, akiknek doboz nélkül kellett átvészelnie a kísérleteket. És hogy miért lehetséges ez?

 

A válasz a problémamegoldó képesség hiánya

Teljesen természetes, hogy az élőlények többsége amennyire csak lehet, próbálja elkerülni a számára traumát okozó, megrázó szituációkat. A macskákra ez azonban hatványozottan igaz, hiszen a cicák általában a legkisebb stressz hatására is szeretnek félrehúzódni egy biztonságosnak vélt, sötét sarokba, zárt térbe, felmászni a szekrény tetejére, nem véletlenül.

Legyen szó akár a házimacskákról, akár az elődeiknek számító nagymacskákról, egy dolog mindenképp közös ezekben a szőrös négylábúakban. Ez pedig nem más, mint hogy problémamegoldási stratégiáik több állathoz mérten kifejezetten fejletlennek mondhatók. Mivel a macskák az évszázadok során nem tanulták meg másképp kezelni a stresszes szituációkat, így az esetek többségében a kellemetlen környezeti hatásokra és változásokra úgy reagálnak, hogy biztos, ami biztos alapon inkább a külvilágtól védett, biztonságos helyre húzódnak vissza.

 

Szóval ez azt jelenti, hogy a macskám állandó stresszben él?

Nem, ez a kijelentés ilyen formában egyáltalán nem igaz, sőt. A legtöbb cica szeret kis zárt helyekre, szekrényekbe vagy dobozokba visszavonulni pusztán relaxációs célzattal. Ahogyan például a szekrények tetején is imádnak üldögélni.

Ez azonban nem zárja ki az etológiai kutatások által adott magyarázatot, mely rávilágít arra, hogy a macskák dobozok, illetve más szűk, zárt helyek és tárgyak iránti szeretete nagy valószínűséggel egy ősi reflexből, a stresszre történő válaszreakcióból fejlődött ki és alakult át a hosszú évszázadok során, mióta háziasítottuk és barátainknak fogadtuk ezeket a kedves, szőrös, négylábú jószágokat.

 

IRÁNY A PETISSIMO!