Macska

Miért olyan szerencsétlen nap péntek 13?

Péntek 13. furcsa nap, ilyenkor szinte tapintani lehet a misztikumot és a feszültséget a levegőben. Akadnak olyanok, akik ezen a duplán szerencsétlennek tartott napon inkább bezárkóznak a lakásba, csak hogy semmiféle baleset ne érje őket. Talán még azok is összerezzenek kissé egy fekete macska láttán, akik egyébként nem is babonásak. De miért rettegünk ennyire egy első ránézésre teljesen átlagos, pénteki naptól?

 

A Bibliától popkultúráig. Hol keresendők a babona valódi gyökerei?

A félelem gyökerei egészen messzire, az ókorba nyúlnak vissza, és alapvetően két részre bonthatók. Először is a pénteket Bibliai okok miatt tartják számon a legszerencsétlenebb napként. Pénteken feszítették ugyanis Jézus Krisztust keresztre, és egyes források szerint a paradicsomi bűnbeesés napja is a hét utolsó hétköznapjára tehető. Egy másik, kevésbé vallásos magyarázat szerint Európában a pénteket a XIX. századig a hóhérok napjaként volt ismert, hiszen a nyilvános kivégzéseket is ezen a napon hajtották végre.

Azt, hogy tizenhármas szám rossz ómen, legalább annyi teória próbálja alátámasztani, mint a pénteki nap szerencsétlenségét. Egyesek szerint a balsorsot hozó számjegy szintén Bibliai vonatkozással bír. Mások szerint a templomos lovagok rendjének felszámolásához köthető. De akadnak olyanok is, akik a boszorkányüldözések idején történt, kegyetlen eseményekhez, és egy ehhez fűződő átokhoz kötik az egyébként ártatlannak tűnő tizenhármas szám balszerencsét hozó tulajdonságát.
Egy biztos, egészen a XIX. századig konkrét írásos emlékek nem támasztják alá, hogy a ma duplán szerencsétlen napként elkönyvelt péntek 13. valóban balszerencsét jelentett volna. A XX. században a popkultúra és a fogyasztói társadalom is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a babona mélyen beleivódjon az emberek tudatába.

 

Fekete macska: balsors, vagy szerencse hírnöke?

Ha szerencsétlenségről és babonákról beszélünk, sokaknak először egy egyébként teljes mértékben veszélytelen állat, a fekete macska juthat eszébe. Ehhez a kedves háziállathoz több babona is köthető, az egyik legismertebb talán a járdán előttünk keresztülfutó fekete macska által fejünkre hozott szerencsétlenség. Az ehhez hasonló babonaságok fő oka szintén az ókorig nyúlik vissza. A fekete macskát régen a boszorkányok segédjeként tartották számon és az ördögtől származó adottságokat tulajdonítottak neki. A fekete macska alakja nem minden kultúrában jár azonban együtt az instant balszerencsével. Japánban például kifejezetten szerencsésnek számít, ha az úton átszalad előttünk, Skóciában pedig a verandára telepedő fekete macska a család hosszú távú jólétét jelenti.

Akár hiszünk a babonákban, akár nem, egy fekete cica odaadó társ és kiváló barát lehet a mindennapok során. És ki tudja, a puszta jelenlétével okozott öröm mellett talán egész családunk számára képes lehet elhozni a várva várt jó szerencsét is.

 

IRÁNY A PETISSIMO