Macska

Minden, amit a birman cicákról tudnod érdemes

Ki ne szeretne otthonra egy olyan társat, aki nemcsak selymes bundájával képes levenni minket a lábunkról, hanem rendkívüli módon ragaszkodik is hozzánk, és mindenhová hűséges társként követ minket?

Aki ilyen háziállatra vágyik, annak a birman macska ideális választás lehet. A különleges módon emberbarát, tanulékony és nagyon is szerethető személyisége abszolút azt indokolta, hogy külön bejegyzésben is foglalkozzunk vele.

 

Egy kedves, de mégis nagyon érzékeny cicus

A birman személyiségjegyei közül feltétlenül ki kell emelnünk a kedvességet, illetve a kíváncsiságot is.

Előbbi főként egyetlen kiválasztott családtagra összpontosul, akihez a cica nagyon erőteljesen képes ragaszkodni. Olyannyira, hogy ha nem érzi elegendőnek a hozzá közel álló személy törődését, akkor könnyen hajlamossá válik a sértődésre is.

Habár szereti szorosan követni a gazdit mindenfelé, a hangját mégis ritkán hallatja. Egyszerűen nem szeret hangoskodni, azt is csak mérsékelt nyávogással jelzi, ha elérkezettnek érzi az időt egy finom falatozáshoz.

A ragaszkodása ugyanakkor nem csap át hisztériába, az ő személyisége ennél könnyedebb. Az agresszió csekély mértékben sem jellemző a viselkedésére, ezért gyermekek mellé is kifejezetten jó választás lehet.

Egyúttal érdemes mindig szem előtt tartani, hiszen roppant kíváncsi természete miatt könnyedén bajba kerülhet. Szereti felfedezni a világot, és bizony kalandozásai során gyakran vállal be vakmerő mutatványokat is.

 

A cica, aki folyamatosan igényli a törődést

A birman cica bundája kellemes tapintású, kifejezetten bársonyos. Egyúttal könnyű vele bánni, mert nem hajlamos a csomósodásra, vagyis hetente egy fésülés elegendő az ápolásához.

A testfelépítése nagyban függ az életmódjától. Erős és zömök teste a rendszeres mozgás hiányában hajlamos lehet az elhízásra. Ezért a gazdi felelőssége időnként gondoskodni arról, hogy mozgásra bírja őt, mert a hosszú távú egészségi állapota is ezt kívánja meg.

Ezt természetesen lehet játékos formában is végezni, sőt, a cicus ezért minden bizonnyal külön hálás is lesz.

A rendszeres egészségügyi ellátására figyeljünk oda mindig, mert bizony a fajtatiszta, valamint a keverék birman macskák kapcsán is előfordulhatnak sajnos különféle genetikai eredetű betegségek. Ezeket érdemes minél előbb észlelni és kezelni.

Szintén az egészsége kapcsán érdemes viszonylag sok húst tartalmazó, minőségi, és megfelelő nedvességtartalmú étrendet biztosítani számára, ami ideális esetben nagy mennyiségű állati fehérjét is magában foglal.

Egyébként különféle tanulmányok bizonyítják, hogy a cicák az egérhez hasonló összetételű táplálékot kedvelik a leginkább. Apróságnak tűnhet, de a cicus hosszú távú fizikuma szempontjából nem árt, ha figyelünk erre.

 

Ahol a család kedvencévé válhat

Ahogy azt már említettük, a kifejezetten szelíd és barátságos jellemvonásai miatt olyan családoknál érdemes fontolóra venni a birman cica házhoz hozatalát, ahol kisgyermekek is vannak. Rájuk sem fog ugyanis egyáltalán veszélyt jelenteni, hanem az egész család valódi kedvencévé válhat.

Mivel jó eséllyel nem csak igényelni, hanem már-már követelni is fogja a rendszeres törődést, azzal mindenképp számoljunk, hogy vele bizony foglalkozni kell. Nagyon is szeretni fogja az önfeledt játékkal töltött perceket, illetve a selymes bundájának gyengéd simogatását is.

Mindezt nem hivalkodva, hanem ennél kifinomultabb módszerekkel adja majd a tudtunkra. Érdemes figyelnünk a reakcióit, mert ha a hangjával nem is fogja felhívni magára a figyelmet, azért a testbeszéde sokat elárul a kedélyállapotáról.

Többek között azért is kell szemmel tartanunk mindig, mert a módfelett kíváncsiskodó természete miatt könnyedén kerülhet veszélyhelyzetbe.

 

IRÁNY A PETISSIMO!