Macska,  Táplálás

Minőségi macskaeledellel a szőrlabdák ellen

A cicás gazdik tudják, hogy a kedvencük által időnként felöklendezett szőrlabdáktól nem kell megijedni. Teljesen normálisak, hiszen azt jelzik, hogy az állat egészséges és rendszeresen tisztálkodik. Abban az esetben azonban, ha az összecsomósodott szőr hányással együtt távozik a szervezetből, már lehet okunk aggodalomra. Ez ugyanis emésztési problémák, komolyabb gyomorbántalmak és a székrekedés előjele is lehet.

A baj azonban megelőzhető, és érdemes is elébe menni. Az alábbi bejegyzésből megtudhatod, hogyan kerülheted el a kedvenced gyomrában felgyülemlő szőr okozta kellemetlenségeket, problémákat és komolyabb betegségeket is.

 

A szőrlabdák kialakulása

A macskák rendkívül igényes háziállatok. Rengeteg időt töltenek azzal, hogy bundájuk mindig szép, tiszta és ápolt legyen. A tisztálkodási folyamat során azonban elkerülhetetlen, hogy a nyelvükbe akadó szőrszálak egy bizonyos része emésztőrendszerükbe kerüljön.

Ezek a kósza szálak többnyire gond nélkül haladnak át a beleken, azonban előfordulhat az is, hogy megakadnak az emésztőrendszer egy adott pontján. Ilyenkor folyamatosan gyűlnek és gyűlnek, mígnem egy idő után olyan szőrlabdákká állnak össze, melyek később öklendezéssel tudnak csak távozni a cica szervezetéből.

Rosszabb esetben azonban a szőrcsomók feltorlódhatnak és komoly problémákat is okozhatnak. Elzárhatják a gyomor felé vezető utat a táplálék elől, erős bélbántalmakhoz és székrekedéshez is vezethetnek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk arra, ha valami nincs rendben cicánk emésztésével és még azelőtt felismerjük az árulkodó jeleket, hogy komolyabb probléma adódna ebből.

 

Köhögés, hányás, székrekedés – a baj hírnökei

A feltorlódó szőrlabdák okozta problémák több, látványos tünetet is produkálhatnak kedvenceinknél. A leginkább gyakorinak ezek közül a hányás és a száraz köhögés számítanak, melyek során szerencsésebb esetben a bélrendszerben feltorlódott csomóknak sikerül távoznia a macska szervezetéből. Előfordulhat azonban az is, hogy komolyabb a baj ennél.

Rosszabb esetben az eredmény nélkül öklendezés, az étvágytalanság, a súlycsökkenés, valamint a hosszabb távú székrekedés figyelmeztetik a gazdit arra, hogy valami nincs rendben házi kedvence gyomrával, ebben az esetben pedig már érdemes lehet állatorvoshoz fordulni azelőtt, mielőtt cicánk állapota az emésztési és táplálkozási problémák miatt kritikussá válna.

A legjobb megoldás persze az, ha elébe megyünk a bajnak, és amennyire lehet, megpróbáljuk megelőzni a szőrlabdák okozta kellemetlenségeket és egészségügyi problémákat.

 

De hogyan védekezhetünk a kellemetlen szőrcsomók ellen?

A gyomorban felgyülemlő szőrlabdákkal szerencsére többféleképp is felvehetjük a harcot. Az első legfontosabb lépést minden esetben a megfelelő szőrápolás jelenti.

Minél hosszabb cicánk szőre, annál többet kell foglalkoznunk gondozásával is. Figyeljünk a megfelelő étrendre, bundáját pedig fésüljük a lehető leggyakrabban, ha lehetőségünk van rá, akár naponta is. Ilyen módon elkerülhető az, hogy az állat szervezetében nagyobb mennyiségű szőr kerüljön, mint amennyi gond nélkül képes lenne áthaladni a szervezetén.

Fontos továbbá a kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozás is. A megfelelő eledel minden olyan tápanyagot tartalmaz, melyre cicánknak szüksége lehet abból a szempontból, hogy szőre ápolt, gyomra pedig egészséges maradjon.

Manapság több, kifejezetten a nem kívánt szőrcsomók kialakulását megakadályozó macskaeledel is kapható a piacon, melyek lazító, szőroldó hatással rendelkeznek. A Fit Active Hairball összetételének köszönhetően minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire kedvencünknek szüksége lehet. Rostokban és Omega zsírsavakban egyaránt gazdag, így nem csak cicánk bundájára, de az emésztésére is pozitív hatással bír.

A speciális macskatápok mellett pedig különböző jutalomfalatokkal, szőrlabda-képződés elleni készítményekkel is védekezhetünk a kellemetlen szőrcsomók kialakulása ellen.

 

IRÁNY A PETISSIMO!  FIT ACTIVE