Egészség,  Macska

Nagy a baj, macskabaj – Az Aujeszky-féle betegség

A tünetei miatt kezdetben a veszettséggel tévesztették össze a betegséget, amelynek leírását 1902-ben Aujeszky Aladár készítette el. A kór emiatt a magyar mikrobiológusról kapta a nevét, azonban se az állatorvosok, se a cicatulajdonosok nem emlegetik szívesen – ugyanis ez egy kezelhetetlen, halálos kimenetelű fertőzés.

 

Ami az embert nem fenyegeti

A legtöbb emlősállat számára azonban komoly veszélyt jelent, a sertések, a szarvasmarhák, a juhok, valamint a kutyusok és a cicák is fogékonyak rá. A kór elsősorban, mint sertésbetegség vált ismertté – egyrészt mert elsőként a négylábúak ezen csoportjában tapasztalták a problémát, másrészt mert a malacok az „elosztók”. A fertőzött állatok valamennyi testváladékukkal ürítik a vírust, a húsuk fogyasztása pedig szinte kivétel nélkül megbetegedést okoz.

 

Milyen tünetekkel jár a kór?

Az állatok kezdetben bágyadtak, nyugtalanok és étvágytalanok lesznek, a tekintetük pedig ijedtté válik.
Igen jellegzetes tünet, hogy a bőr nagyon érzékeny lesz, ezért jellemzően sokat és erőteljesen vakaróznak. Sőt, gyakran rágják és harapdálják is magukat – ez utóbbi akár már az öncsonkításig is fajulhat. Öröm az ürömben, hogy a macskáknál a viszketés nem minden esetben jelentkezik. Ehelyett azonban a pupilláik egyenlőtlenül tágakká válnak, és sokszor gyermeksíráshoz hasonlóan nyávognak.
Szintén jellemző probléma a garatbénulás, amelynek következtében a nyelés gátolt, ezért az állatok szájából folyamatosan csurog a nyál.
A légzés is nehezítetté válik, a beteg állatok csak nagy szenvedés árán képesek erre a létfenntartáshoz szükséges tevékenységre.
A cicáknál megfigyelhető a rángógörcs és a folyamatos erőtlenedés is.

 

Mit tehetünk a kedvencünkért?

A tünetek megjelenését követően a fertőzött cica 36-48 óra elteltével elpusztul, az Aujeszky-féle betegség gyógyíthatatlan. A szenvedést csupán egyetlen módon enyhíthetjük, ha megrövidítjük a fertőzött órák számát.

 

Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés

Mivel nem létezik védőoltás és eddig a betegség gyógyítására sem találtak megoldást, az egyetlen lehetőség a fertőzött állatok kerülése. Lehetőleg ne engedjük a sertések közé a cicánkat, valamint csak és kizárólag hőkezelt sertéshúst adjunk a kedvencünknek, így nullára csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

 

IRÁNY A PETISSIMO