Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Ne hagyd, hogy kedvencedet legyűrje a fogfájás!

Ismerd fel és kezeld időben a fogínygyulladás tüneteit!

Egy igazán jó gazdi mindent elkövet annak érdekében, hogy kutyusa boldog legyen. Elegendő időt szentel a mindennapos sétákra, odafigyel arra, hogy kedvence megfelelően táplálkozzon. És nem feledkezik meg a meg az optimális szájhigiéniáról sem. Az elhanyagolt fogazat a kutyáknál ugyanis a baktériumok elszaporodásához vezet, ami később komoly problémákkal együtt járó fog- és ínygyulladást idézhet elő.

 

Miről ismered fel a betegséget?

A kutyák esetében a fogínygyulladás egyik árulkodó jele a nehéz rágás, az étel rendszeres megmaradása. Ha azt tapasztaljuk, hogy kutyusunk próbál ugyan enni, de mégsem megy neki gond nélkül, ellenőrizzük fogazatát.
A rossz lehelet, a duzzadt és vérző, vagy akár gennyedző íny, valamint az elszíneződött, fogköves fogak mind azt sugallják, hogy valami nincs renden szájhigiéniájával, és kedvencünk valószínűleg fogínygyulladástól szenved.

 

Mik lehetnek a fogínygyulladás fő okai?

A szájhigiénia hiánya és az abból adódó fogkő-képződés mellett a fogínygyulladás kialakulásához olyan körülmények is hozzájárulhatnak, mint a rossz vagy szegényes étrend, és a koszos, mosdatlan bunda rendszeres tisztogatása. Bizonyos kutyafajtáknál az egymáshoz túlságosan közel elhelyezkedő fogak is hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához, vagy megnehezítik annak gyógyulását.

 

Hogyan előzhető meg?

A betegség megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fogmosás, melyet kifejezetten kutyák számára tervezett fogkefével és fogkrémmel végezhetünk, akár napi rendszerességgel is. Sose használjunk emberek számára készült fogkrémet, ugyanis az fluoridot, valamint a kutyák szervezetére káros, egyéb kémiai vegyületeket is tartalmazhat.
A fogmosás mellett jó módszer lehet a fogtisztító falatok használata. A fogápoló rágcsálnivalókat jutalomfalatok, rágócsontok és különböző kekszek formájában is beszerezhetjük az állatkereskedésekből.

Ezen kívül mindig figyeljünk oda kedvencünk étrendjére, és bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő tápanyaghoz jut szervezete. A különböző konzervek és a házikoszt mellett pedig biztosítsunk számára szárazeledelt is. A szárazeledel ugyanis csökkenti a lepedék lerakódását a fogakon, ezáltal elősegíti a fogak tisztán tartását, és csökkenti a fogkőképződés, valamint fogínygyulladás kialakulásának esélyeit is.

 

IRÁNY A PETISSIMO!

FOGÁPOLÁS