Macska

Növény, ami ingerel – Amit a macskamentáról tudni érdemes

A macskák körében „híres”, igen változatos ingereket kiváltó macskamenta a mentafélék családjának tagja. Ez egy igen gyorsan fejlődő növény, kevés rovar támadja meg, és nem igényel túl sok törődést sem – mindezek miatt a kerttulajdonosok körében is igen népszerű.

 

De mit érdemes tudni róla?

A macskamenta fajtától függően akár 25-35 cm magasra is megnőhet, egyes típusai pedig 30-33 cm-es szélességben bokrosodnak. Kedveli a napos helyeket, de a félig árnyékos területen is megél.
Igen illatos növény, szürkészöld színű levélzete van. Virágai fehérek, rózsaszínűek vagy akár levendulakékek is lehetnek, ez a különböző fajták esetében igen eltérő. Teljes pompájában nyár elején csodálhatjuk meg, de lényegében a teljes évszak alatt virágzik. Könnyű felismerni jellegzetes füzérvirágzatáról, amelyhez finom, csipkeszerű levélzet párosul. A legtöbben járdák mellé vagy a kerítéshez telepítik, hiszen a macskamenta „szeret” elterpeszkedni, ezért könnyedén díszíthetjük vele az otthoni környezetet.

 

Hogyan lássunk neki a macskamenta termesztésének?

A hely

Ha kertünket szeretnénk díszíteni ezzel a növénnyel, akkor érdemes a rózsák közé ültetnünk, ugyanis színei tökéletesen kiegészítik ezt a virágot. Emellett a macskamenta alkalmas a falak szegélyzetének elrejtésére is, éppen ezért jó helye van a sétányok és kerítések mellett.

A gondozás

A macskamenta nem igényel túl sok törődést, éppen ezért akkor is szépen fejlődik, ha nem foglalkozunk vele. Sőt, a túl sok műtrágyától a levelei elvékonyodnak, aminek következtében kevésbé nyújt szép látványt.

 

Na de mi köze igazából a macskamentának a macskákhoz?

Ez a növény fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, és teljesen megbabonázza a cicákat. A növény a hat hónapnál idősebb, ivarérett macskák 70-80 százalékára van hatással, a párzásra váró nőstény cicák viselkedéséhez hasonló állapotot idéz elő. Ez a nőstényeket és a kandúrokat egyaránt „megbolondíthatja”, de természetesen teljesen ártalmatlan. A növény illóolaja a nyálkahártyában található érzékelő idegsejtekre hat, amelyeken keresztül a központi idegrendszerre gyakorol hatást. Mivel a cicák szinte kivétel nélkül hasonlóan reagálnak a macskamentára, ezért a növényt könnyedén felhasználhatjuk a tanítgatáshoz és a szoktatáshoz.

A macskamenta könnyen termeszthető, színpompás virág, amellyel kiválóan díszíthetjük a kertünket. Emellett pedig a cicákat is „megbolondíthatjuk” vele, hatását könnyedén az előnyünkre fordíthatjuk.

 

IRÁNY A PETISSIMO