Alapítványok,  Kutya

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Hihetetlen, hogy egy olyan kutyafajta, akit imádat övez a karácsonyi filmekben és az egész világon, mégis nagy számban kerülhet utcára. Egy nem kellőképpen meggondolt, előzetes informálódás nélküli kutyabeszerzés, egy nem megfelelő fajtaválasztás és a havas területek szabad ura egy sintértelepi szűk kis kennelben, vagy a sötét utcán találja magát.

Ezt a problémát felismerve alapította meg 10 éve a szánhúzó kutyák iránt elhivatott néhány magánszemély az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványt. Előtte néhányan magánemberként mentettük a szánhúzókat, azonban rá kellett jönnünk, hogy így csak nagyon kevés kutyán tudunk segíteni, és muszáj szervezeti keretek között működnünk.  Az alapítvány célja a szibériai husky, alaszkai malamut és szamojéd fajták mentése, működésünk országos.

Működésünk több szinten történik. Alapítványunk honlapján egy országos adatbázist üzemeltetünk, melyben folyamatosan, napi frissítésben megtekinthetőek az elveszett, talált és örökbefogadható szánhúzó kutyák. A legsürgősebb eseteket Alapítványunk saját gondozásába veszi, és természetesen a leggondosabb állatorvosi ellátásban részesülnek. Önálló menhely híján a mentett kutyáink többsége Budapesten a Strázsa Kutyaiskola és Panzióban kerülnek elhelyezésre, ide naponta többször jár önkéntes csapatunk, hogy foglalkozzanak a kutyákkal, és nem csak gondozzák, etetik és sétáltatják őket, hanem igyekeznek begyógyítani a lelki sebeiket és elnyerni a bizalmukat. Az utóbbi kettő a legnehezebb feladat.

Sajnos nagyon keveseknek adatik meg, hogy ideiglenes befogadóhoz kerüljenek.

A 10 év alatt kialakult örökbefogadási procedúra talán kicsit szigorú és hosszú folyamat, de biztosítja, hogy minden kutyánk a hozzájuk leginkább passzoló gazdához kerüljön. Kutyát kizárólag oltva, féreghajtva, chipelve és ivartalanítva adunk örökbe.

A mentési feladatok mellett széles körű felvilágosító tevékenységet is végzünk: évente rengeteg rendezvényen veszünk részt, örökbefogadó napokat szervezünk, és ezek mellett cikkeket jelentetünk meg. Az egyik legfontosabb a szánhúzó kutyák speciális igényeivel, megfelelő tartással, etetéssel, neveléssel kapcsolatos ismeretek terjesztése. Kiemelt a felelős állattartással kapcsolatos tájékoztató tevékenységünk, a kutyával való problémamentes együttélés bemutatása, fontosnak tartjuk, hogy a leendő gazdák tisztában legyenek mindennel, ami a kutyatartáshoz szükséges.

Hiszünk benne, hogy hatékony tájékoztatással elérhetjük, hogy az emberek ne hirtelen felindulásból válasszanak társat 10-15 évre, megbánva választásukat 2 hét alatt. Nem vitás, elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki toleráljon egy olyan kutyát, mely nem őrzi a házat, unalmában hajlamos a szökésre, rombolásra, és a kisállatok levadászása a gyengéje.

A későbbiekben mindenképpen szeretnénk létrehozni egy menhelyet a szánhúzó kutyák részére, hogy még jobban tudjunk segíteni.

Sajnos nagyon sokan szaporítják a szánhúzó kutyákat, és bármilyen kis haszon reményében már adják is tovább a kölyköket a leendő gazda mindenféle részletes felvilágosítása, kikérdezése nélkül. A szaporítók az oltások és féreghajtások lespórolása mellett borzalmas körülmények között, koszban tartják, és silány étellel etetik a kölyköket, és sokszor még az anyától való elválasztáshoz szükséges 8 hetes kort sem várják meg. Ennek a visszaszorítására is irányulnak a tevékenységeink.

Mivel Alapítványunk idén tölti fennállásának 10. évfordulóját, igyekszünk az elmúlt időszakból tanulságokat levonni, hogy tevékenységeinket hatékonyabban és sikeresebben végezzük, igazodva az azóta eltelt változásokhoz. Eddigi tevékenységünk során több mint 1000 bajbajutott szánhúzó kutya új életének megkezdéséhez járultunk hozzá és reméljük, együtt még több kutya életét tehetjük széppé és teljessé.

Hogyan tudsz minket támogatni?

  • Adód 1%-val
  • Örökbefogadással
  • Támogatás utalásával a bankszámla számunkra vagy paypal címünkre
  • Josera agilo vagy economy táp küldésével védenceink számára
  • Virtuális örökbefogadással

 

SEGÍTENI SZERETNÉK!

 

SZJA 1% adószám: 18899173-1-13
Bankszámla számunk: 10404742-50505249-49551019 K&H Bank
Nemzetközi bankszámlaszám: (IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019,
Swift kód:OKHBHUHB
Paypal címünk: info@szanhuzoalapitvany.hu

A mentett kutyák panziós, etetési és orvosi költségei havi 600 – 700 ezer forint körül járnak. Folyamatosan várjuk örökbefogadók, ideiglenes befogadók és önkéntesek jelentkezését. Kérjük segíts hogy segíthessünk! Köszönjük!

Látogass el Weboldalunkra és kövess minket Facebookon! 🙂

 

IRÁNY A PETISSIMO