Egészség,  Macska,  Tanácsok

Őszi kullancsszezon – óvd meg a macskádat!

Talán nem is tudod, de ha kijárós cicád van, az őszi kullancsszezon bizony titeket is érint. A vérszívók főleg ősszel és tavasszal támadnak: 4 és 25 Celsius fok között érzik igazán jól magukat és a macskákra is veszélyes betegségeket terjesztenek. Ma már sajnos nem csak egy erdei séta után kell féltenünk kedvencünket a csípésüktől, mert a lakóövezetek füves-fás területeire is betették a lábukat.

Ebben a cikkben összeszedjük, mitől kell megvédened a cicádat és hogyan előzheted meg a kullancscsípést az őszi szezonban.

 

Betegségek

A macskákra legveszélyesebb kór az úgynevezett fertőző vérszegénység, vagyis a hemobartonellózis. Ezt a betegséget sajnos nem csak kullancscsípés útján, de más macskáktól szerzett karmolások, harapások miatt is elkaphatja a cica.

A hemobartonellózis a vörös vértesteket támadja meg. Kórokozója nagy számú vörös vértestet vesz célba, ezt érzékelve az állat immunrendszere pedig válaszol és elpusztítja a kórokozót. Az immunválasz következtében azonban a vörös vértestek is elpusztulnak – ez vezet a vérszegénységhez.

Az ivartalanított és legyengült szervezetű macskák nagyobb arányban fertőződnek meg, de sajnos bármelyik állatot érintheti a betegség. A kór lappangási ideje 7-14 nap és a cica először tünetmentes marad. Ezután indulnak be a tünetek: a macska levert és erőtlen lesz, nyálkahártyái pedig elfehérednek a vérszegénység miatt. A kimerült zihálás szintén jellemző tünete a kórnak.

Ha ilyesmit tapasztalsz a macskádon, azonnal vidd el az állatorvoshoz – a kezeletlen vérszegénység ugyanis halálos.

Emellett sajnos a Lyme kór és a babéziózis is veszélyes lehet a cicákra, bár jóval kisebb százalékban érinti őket, mint a kutyákat.

 

Mit tehetsz?

A legfontosabb, hogy séta, vagy a napi játék után tüzetesen ellenőrizd a cica testét. Ez gyakran nem egyszerű feladat, hiszen a kullancs csípése nem fájdalmas, az állat talán észre sem veszi, hogy rajta van a vérszívó. Két-három nap után azonban a macskában lévő kullancs akár testének ötszörösére is megduzzadhat a kiszívott vérmennyiségtől és ilyenkor adott esetben már túl késő eltávolítani.

Ahhoz ugyanis, hogy a kullancs fertőzzön, elég pár órát az állat testén töltenie. Éppen ezért ne vedd félvállról az ellenőrzést, bármennyire tiltakozik is a cica. Érdemes az egész testet átvizsgálni, de leggyakrabban a fejen, a pofarészen, vagy a tarkón bújik meg a kullancs. Ha pedig találsz is vérszívót, azonnal távolítsd el azt!

 

Tartsd távol a kullancsokat

A rendszeres és alapos ellenőrzés mellett a kijárós cicát mindenképpen érdemes ellátni valamilyen más védőeszközzel is. A leggyakoribb megoldás a kullancsriasztó nyakörv. A nyakörv a típusától függően pár héttől több hónapon át tartó védelmet nyújthat az állatnak és általában bolhariasztó funkcióval is rendelkezik.

A nyakörveken kívül persze sok más módon is védekezhetsz a vérszívók ellen. Léteznek úgynevezett spot-on kullancsriasztó cseppek is, amelyeket a cica különösen veszélyeztetett testrészein kell csepegtetned. Az ilyen spot-onok több szempontból is sokkal praktikusabbak lehetnek: egyrészt, sok macskát ki lehet kergetni a világból, ha plusz nyakörv hordására kényszerítjük.

Másrészt, az igazán aktív macskáknál a bolha- és kullancsnyakörv beleakadhat például a fák, bokrok ágaiba mászás közben, ezzel sérüléseket okozva. A spot-on cseppet viszont lenyalogatni sem nagyon tudja a cica.

Ha kutyád és cicád is van, vigyázz, mert nem minden típusú kullancsriasztó szer felel meg mindkét állatnak. Különösen vigyázz a kutyák számára ajánlott, permethrin tartalmú készítményekkel, ezek ugyanis egyenesen halálosak lehetnek a macskák számára.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    ÉLŐSKÖDŐK ELLEN