Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Őszi kullancsszezon – vigyázz a kutyádra!

Bár már véget ért a nyár, valószínűleg te sem akarsz teljesen bezárkózni a lakásba. Ősszel igazán szép arcát mutatja a természet – szuper őszi kalandok várnak a kutyusod társaságában. De akár túrára indultok erdőn-mezőn, akár csak egy városi parkba mentek játszani, észben kell tartanod a kutyádra leselkedő veszélyeket.

Az ősz ugyanis a kullancsok második aktivitási ideje, ilyenkor ezért fokozottan kell figyelnünk kedvencünk védelmére. Ebben a cikkben összeszedjük, mit kell tudnod az őszi kullancsszezonról.

 

A kullancsoktól elkapható betegségek

A kullancsok által terjesztett betegségek nagyon veszélyesek, sőt, halálosak lehetnek a kutyádnak. Az egyik ilyen a Lyme-kór, amely kezeletlenül először ízületi gyulladáshoz, később teljes bénuláshoz vezethet. A Lyme-kór, ha kezdeti stádiumban kapják el, antibiotikummal kezelhető, de ehelyett természetesen mindenkinek ajánlatosabb megelőznie a megbetegedést.

A másik jellemző betegség az úgynevezett kutya-malária, vagy babéziózis. A betegség első tünetei között szerepel az étvágytalanság, levertség és magas láz, később ezt vérszegénység és a vizelet elsötétedése követi. Szintén veszélyes az agyhártya-gyulladás, ami különösen veszélyes az állatra, ha valamiért le van gyengülve az immunrendszere.

 

 Védőoltás

A fent említett megbetegedések persze nagyon ijesztőek, de emiatt nem kell lemondanod a vidám közös sétákról. A kullancsok által terjesztett kórok ellen védőoltással és kullancsriasztó szerekkel védekezhetsz.

A babéziózis elleni oltásokról fontos tudni, hogy nem védenek minden Babesia faj ellen. Az oltást még a szezon előtt egy hónappal érdemes beadni, ugyanis nagyjából három hétig tart, amíg kialakul a védettség. Fél év után pedig elmúlik a vakcina hatása, ezért a tavaszi kullancsszezon előtt ismételt oltás szükséges (kutyád nagy örömére).

A kutyákat fenyegető Lyme-kór ellen, az emberekével ellentétben, létezik védőoltás. Ez azonban csak egy éves védettséget nyújt. Érdemes már kiskutya korban, a kötelező oltások után beadni, főleg, ha sokat jártok a szabadba, vagy sokat játszik a kertetekben a kutyus. A Lyme-kór elleni vakcinát kétszer kell beadni, a két alkalom között egy hónapos szünettel.

 

Kullancsriasztó szerek

Az oltások nagyon hatékonyak a legveszélyesebb betegségek megelőzésében. Azonban magukat a vérszívókat nem tartják távol kedvencedtől. Sajnos attól még, mert kutyád védve van a fenti betegségek ellen, a kullancsok még rátapadhatnak a testére és okozhatnak más megbetegedéseket.

Ezért mi mindenképpen ajánljuk, hogy az oltás mellé használj valamit, ami távol tartja, elriasztja a vérszívókat. Ma már ilyen típusú termékből nagyon sok félét találsz a piacon, nálunk is válogathatsz a sok megoldás közül a nyakörvektől kezdve, az ultrahangos riasztókon át a kullancselleni permetig.

Érdemes minél újabb szereket használni, mert a kullancs- és bolhairtók hatóanyagaival szemben már kialakult az állatokban egyfajta rezisztencia.

 

Az odafigyelésnél nincs jobb megelőzés

Mindent összevetve tudni kell, hogy semmi sem nyújt 100%-os védelmet a vérszívók ellen. Éppen ezért bármilyen eszközöket is használsz a betegségek megelőzésére, a harcban az odafigyelés lesz a legnagyobb fegyvered.

Minden séta, vagy nagyobb játék után a szabadban nézd át tüzetesen a kutyust és ha kullancsot találsz, azonnal távolítsd el azt! Ez a folyamat nem lesz kellemes, mert az atka természetesen kutyád legérzékenyebb testrészeit választja majd ki magának.

Az ellenőrzéskor ezért különösen figyelj a fülekre, a szem környékére, a nyakörv alatti sávra, a szájra (igen, vannak kullancsok, amelyek a kutya ínyén telepednek meg), a mancsok és talppárnák környékére, valamint a kutya fenekére is.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    ÉLŐSKÖDŐK ELLEN