Sziámi macska - 5 titok, melyet nem biztos, hogy tudtál róluk
Macska

Sziámi macska – 5 titok, melyet nem tudtál róluk

A sziámi cicákat legtöbben selymes szőrükről, tengerkék szemükről, és elegáns megjelenésükről ismerik. A világ egyik legrégebb óta tartott macskafajtája azonban nem csupán megjelenésének, de jellemének köszönhetően is kiemelkedik a házi kedvencek hosszú sorából.

Kedves, beszédes, szép és furcsa macskafajta: ez a sziámi. Most hoztunk öt olyan tényt, amit talán korábban Te sem tudtál ezekről a gyönyörű és szeretnivaló szőrmókokról!

 

Nem véletlenül kék a szemük a sziámi macskáknak

Habár a kiscicák többsége tengerkék szemmel születik, a legtöbb macskafajra jellemző, hogy ez az árnyalat idővel megváltozik, és főként sárgává, vagy egészen más színűvé alakul. A sziámi macskák esetében azonban más a helyzet, ez pedig egyáltalán nem a véletlennek, hanem a genetikának köszönhető.

A sziámik bundájának mintázatáért felelős gének nem csak a macska szőrének, de szemének színére is hatással vannak. Ezek a gének szabályozzák ugyanis az állat testében fellelhető pigmentek számát, ami a macska jellegzetes, sötét árnyalatú mintázatát, valamint a szemének színét is meghatározza.

 

Imádnak csacsogni

Sok olyan macskafajta létezik, ami a csendességéről híres. Azonban újdonsült gazdiknak érdemes tudniuk, hogy a sziámi egyáltalán nem ezek közé tartozik. Ezek a cicák ugyanis rendkívül kommunikatívak, és kifejezetten szeretik megosztani érzéseiket gazdájukkal különböző tónusú, hosszúságú, illetve hangmagasságú nyávogás formájában.

Azok számára tehát, akik imádnak beszélgetni cicájukkal, nem is lehetne tökéletesebb választást találni a palettán, mint a folyton beszédes, életvidám macskafajtát, a sziámit.

 

Részt vettek a világ első macskakiállításán

A sziámi nem csak napjainkban nagy kedvenc a macskatartók körében, Már a XIX. században is népszerű fajtának számított. Olyannyira, hogy a világ elsőnek tekinthető macskakiállításán is részt vett, amit 1871-ben, Londonban rendeztek.

A feljegyzések szerint ez volt az első alkalom, amikor a londoni nyilvánosság először találkozott ezzel a csodálatos macskafajtával. Olyannyira tetszett a közönségnek, hogy még az akkori lapok is foglalkoztak vele. Más források szerint azonban az eseményen bemutatott macskák valamilyen más fajtához tartozhattak. Bizonyos feljegyzések úgy tartják, a fajta megjelenése a szigetországban csak jóval későbbre, 1894-re tehető.

 

Megjelenésük az évtizedek során sokat alakult

A sziámi cicák napjainkban ismert megjelenése korábban kevésbé volt elegáns, ugyanis a fajta jellemzői közé tartozott a görbe farok és az enyhén kancsal tekintet is. A macskatartók ezeket a jegyeket azonban kevésbé tartották esztétikusnak, így évek gondos tenyésztésével olyan tökéletessé tették a fajtát, ahogyan ma is ismerjük.

Ettől függetlenül még napjainkban is találkozhatunk enyhén kancsal és görbe farkú sziámi cicákkal. Fontos tudni, hogy ezek az állatok is legalább annyira kedvesek, kommunikatívak és értékesek, mint azok a rokonaik, akik az elmúlt évtizedekben elhagyták a régi ismertetőjegyeket.

 

A világ legkövérebb macskája egy sziámi macska volt

A fajtáról leginkább a karcsú és elegáns megjelenés az, ami elsőre eszünkbe juthat. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a sziámi bizonyos körülmények közt ne lenne hajlamos az elhízásra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a Katy nevű cica, akinek 2003-ban sikerült megdöntenie a legkövérebb macska világrekordját.

Az Oroszországban született macskát nem ivartalanították időben, helyette hormonkezelést kapott, ami olyan visszafoghatatlan étvágyat idézett elő nála, hogy ötéves korára sikerült nem kevesebb, mint 22 kilogrammosra híznia. Tekintve azt, hogy egy átlagos macska testsúlya nagyjából 3 és 5 kiló között mozog, Katy testsúlya sajnos egyáltalán nem mondható egészségesnek.

 

IRÁNY A PETISSIMO!

 

sziámi macska
sziámi macska