Kutya

A pekingi palotapincsi hosszú utat járt be, mire eljutott hozzánk

Az eredetileg pekingi palotakutya néven futó palotapincsi igen érdekes utat járt be, mire meghódította az európai szíveket.Elterjedt volt az ingujjkutya és az oroszlánkutya megnevezése is – mindkettőnek megvolt a saját története. Most a királyi udvarok legnépszerűbb kedvencének eredetének végére járunk.

 

Igazi luxusban élt

Ahogyan a neve is utal rá, eredetileg Pekingből származik, ahol igazi luxuskörülmények között élt a császári udvarban.A kínai arisztokraták az ingujjukban hordozták a kis kedvenceiket – innen ered az ingujjkutya elnevezés. Szent kutyaként tekintettek rá és nagy tiszteletben tartották, a ceremóniákon az ugatásukkal jelezték a császár érkezését.
A tartása olyan nagy kegynek számított, hogy a királyi udvaron kívül való tenyésztéséért halálbüntetés járt. Egyáltalán nem engedték ki innen, az európai kézre kerülése egyenlő lett volna a szentségtöréssel. Ha egy uralkodó mégis ezt kérte ajándék gyanánt, akkor gondoskodtak róla, hogy a kisállat ne élje túl az odautat.

 

Van róla egy érdekes legenda

A róla szóló írásos emlékeket már 1500 évvel korábbról találunk, az eredetét különböző legendák lengik körbe. Az egyik szerint az oroszlánok királya beleszeretett egy selyemmajomba, de a frigy beteljesedéséhez szükség volt egy isten áldására. Ahhoz azonban, hogy ezt elnyerje, fel kellett áldoznia a hatalmát és óriási termetét. Ez meg is történt, a szerelem gyümölcseként pedig megszületett palotapincsi.
A DNS-elemzések természetesen ennél földhözragadtabb elmélettel álltak elő: az őse nagy valószínűséggel az ázsiai farkas volt. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a pekingi palotapincsi a világ legrégebbi fajtája és ő az, akinek legkisebb mértékben tér el a génállománya a farkasétól.

 

Hogyan lépte át mégis Európa határait?

A válasz az 1860-as években lezajló ópiumháborúig nyúlik vissza, amikor az angolok megszállták a várost és ennek során öt kutyát találtak. Az édes kisállat annyira megtetszett nekik, hogy elvitték a királynőhöz. Itt nagyon gyorsan a királyi család kedvence lett és hirtelen nagy lett érdeklődés támadt iránta.
Azóta az öleb meghódította a világot, amely nemcsak a küllemének, hanem jellemének is köszönhető. A kis test ugyanis egy igen bátor egyéniséget rejt, aki e mellett független, meglehetősen intelligens és játékos. Az egészségének megőrzése érdekében különösen nagy figyelmet kell fordítanunk nála a rendszeres mozgásra.

 

IRÁNY A PETISSIMO