Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Porcerősítéssel a fájdalommentes időskorért

Az ízületek és a porcok védelme nemcsak nekünk, hanem a négylábú kedvenceinknek is fontos. Gondoljunk csak bele, mennyivel nagyobb a mozgásigényük – különösen a nagytestű fajtáknak. Érthető, hogy ha elkopik egy-egy porcuk, sokkal intenzívebben élik meg a fájdalmat és az aktív, szaladgálós életmódjukból egy visszafogottabb, lassabb, befásultabb életmódra kénytelenek váltani.

 

Miért fontos kutyáknál az ízületek és porcok védelme?

Ahhoz, hogy mindezt megértsük, nézzünk egy kicsit a kötőszöveteken túl. Ebben a kérdésben kiemelt szerepe van a porcszövetnek, amely biztosítja a csontvégek egymáshoz való rugalmas illeszkedését. Ez a mozgékony életmódjukból kifolyólag jelentős igénybevételnek van kitéve – nap mint nap.
Bár alapvetően az állatok szervezete sokkal erősebb, mint a miénk és az ízületeik is élethosszra vannak tervezve, idősebb korban ezek is veszítenek rugalmasságukból, ezáltal kevésbé tudják betölteni funkciójukat. Maga a porc ilyenkor nem fáj, viszont az ízületek egymáson való mozgása már fájdalommal járhat, ha a porc sérül vagy elkopik.

 

A probléma gyökere a lassú regenerálódás

A porcokkal kapcsolatos egyik probléma, hogy nagyon nehezen regenerálódnak, ezért különös figyelmet kell helyezni a rugalmasságuk megtartására. A leghatékonyabb megoldás ebben az esetben is a megelőzés, amelyre több megoldás kínálkozik.
Nagytestű kedvenceink általában 10-16 évig élnek, a csontozatukat és ízületeiket viszont – hozzánk hasonlóan – megviseli a kor. Mérsékeljük vagy teljes mértékben kiküszöbölhetjük a bajt a megfelelő időben elkezdett porcerősítő-adagolással. Gazdiként egyetérthetünk abban, hogy kevés rosszabb van annál, mint amikor azt látjuk, hogy kedvencünk szaladna, de a fájdalomtól egyszerűen nem tud.

 

A szemfüles kutyákról is gondoskodhatunk

A porcerősítő táplálékkiegészítők többsége új-zélandi tarajos zöldkagyló kivonatot tartalmaz, amely segít megkötni a folyadékot a porcoknál, ezzel egyfajta kenőanyagként súrlódásmentesebbé teszi az ízületek mozgását.
Ma már többféle termék közül választhatunk, de vannak olyan kedvencek, akik szinte mindenhol észreveszik a kis tablettát és nem eszik meg. Hiába próbálkozunk az olyan trükkökkel, mint a jutalomfalatba, a szalámiba rejtés vagy a táppal keverés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem járhatunk túl az eszükön: a leleményes ebeknek érdemes a szirupos változatot választanunk.

 

IRÁNY A PETISSIMO