Egészség,  Macska,  Tanácsok

Pro és kontra – A macskák ivartalanításáról

A felelős gazdik körében újra és újra felmerül az ivartalanítás kérdése. Az ideális válasz megtalálásához érdemes alaposan mérlegelni, amiben sokat segíthet az alábbi pro-kontra lista is.

 

Lássuk elsőként az ivartalanítás előnyeit.

A különböző vizsgálatok kimutatták a kapcsolatot a hormonálisan aktív állapot és az emlődaganat kialakulása között. Ez tehát azt jelenti, hogy a fiatal korban ivartalanított állatok esetében csökken a daganatos megbetegedés kockázata.
A cicák gyakran eljárnak otthonról, a kandúrok ilyenkor sokat harcolnak – a saját területük védelméért és a „kiválasztott” nőstény kegyeinek elnyeréséért egyaránt. Ennek során megsérülhetnek, a sebeik pedig – kezelés hiányában – könnyen elfertőződhetnek. Ráadásul gyógyíthatatlan betegségekkel is fertőződhetnek, a nőstény macskákkal párosodva pedig továbbadhatják a kórokozókat. Éppen ezért gazdiként felelősségünk a betegségek megelőzése, amelyben az ivartalanítás segítségünkre lehet.
Nem ritka továbbá, hogy a kóborlás során baleset éri a kandúrokat. A partner keresése közben ugyanis kevésbé figyelnek a közeledő veszélyre, így könnyebben eshetnek a száguldó autók és az ellenséges kutyák áldozatául.
A nőstény macskák akár már 5-6 hónapos koruktól ivarérettek, azonban a terhesség rendkívül megterhelő a fiatal szervezet számára. Éppen ezért javasolt megelőzni a komolyabb gondok kialakulását, és még időben ivartalanítani a cicát.
Rengetegszer találkozhatunk kóbor állatokkal, akik az utcán élnek és a gondoskodás hiányától szenvednek – az ilyen esetek elkerülése végett is előnyös az ivartalanítás.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy az ivartalanítás hatására szinte kivétel nélkül csökken az elkóborlás, a fertőző betegségek és a daganatok kockázata, az otthontalan cicák száma.

 

Azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy az ivartalanításnak lehetnek hátrányai is.

A műtétet követően megváltozik az állat hormonháztartása, éppen ezért érdemes odafigyelni a súlykontrollra. Nem minden állat esetebén okoz ez gondot, de előfordul, hogy a cicák elhíznak az ivartalanítás után.
Minden altatással járó beavatkozás kockázatos, de ennek mértéke az egészséges és a fiatal állatok esetében elhanyagolható.
A műtét nem olcsó, az ivartalanítás összege azonban fedezi a teljes beavatkozást – és természetesen egyenes utat jelent az összes előny eléréséhez.

IRÁNY A PETISSIMO