Kutya

Rottweil város szülötte – A harcban edzett négylábú

Mikor a római légió elhagyta Észak-Európát, nem mindent vittek el. Többek között maguk mögött hagyták harci kutyáikat, amelyek igazán hasznossá váltak a környező településeket. Rendkívül erős jellemüknek köszönhetően könnyen feltalálták magukat, és a házőrzésen kívül egyéb teendőket is elvégeztek. Hamarosan pedig annyira megkedvelték őket az emberek, hogy más kutyákkal keresztezték.

És így születtek meg az első rottweilerek

Az 1900-s években Rottweil városka környékén alakult ki ez a kutyafajta, ami azóta is igen nagy sikernek örvend. Ami – valljuk be – nem is csoda, hiszen rendkívül barátságos, gyermekszerető és megbízható. Fő feladata az őrzés, a gazdija biztonságáért akár az életét is odaadná. Ennek megfelelően feltétel nélkül engedelmeskedik, az eredményes tanítás és nevelés hatására a család bármely tagjától elfogadja a parancsot. Őszinte, értelmes és magabiztos jószág, azonban a nem megfelelő nevelés hatására agresszívvá válhat. A gondos szocializáció hatására azonban csodálatos családtaggá válhat, akit garantáltan mindenki a szívébe zár, aki találkozik vele.

 

És, hogy mit érdemes tudni a rottweiler megjelenéséről?

Ezt a kutyát zömök és erőteljes testfelépítés jellemzi. A háta erős, a mellkasa széles és mély, a farka pedig egy vonalban van a hátával. Lábai egyenesek és erősek, mancsai kerekek, az ujjai pedig erősen íveltek és szorosan záródnak.
A feje közepesen hosszú és széles a koponyája. A homloka jellemzően csak akkor ráncolódik, ha nagyon figyel valamire, ugyanis a bőre erőteljesen ráfeszül a fejére. Fülei kicsik és háromszögletűek, egymástól a lehető legtávolabb ülnek. Szemei mérsékelten nagyon, tekintete mindig jóindulatot és magabiztosságot sugároz.

 

A rottweilerről címszavakban

  • Marmagassága: kanok 61-68 cm, szukák 56-63 cm
  • Testtömeg: kanok 50 kg, szukák 42 kg
  • Szőrzete: rövid, durva és merev szálú
  • Színe: fekete, mahagóni-vöröstől a világosbarnáig terjedő rajzolatokkal
  • Alomszám: 4-8 kölyök
  • Várható élettartam: 10-14 év

IRÁNY A PETISSIMO