Kutya megfázás - Mit tegyek, ha náthás a kutyám?
Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Kutya megfázás – Mit tegyek, ha náthás a kutyám?

Hideg időben a kutyák ugyanúgy hajlamosak elkapni bizonyos betegségeket, mint mi, emberek. Az ősz beköszönte után érdemes nagyobb gondot fordítanunk egészségük megőrzésére, és odafigyelni az esetleges megbetegedések intő jeleire. Meg kell tanulnunk értelmezni ezeket a jeleket! Ha kutyánk nem érzi jól magát, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni a problémával.

 

Hogyan ismerjük fel a kutyanáthát?

A nátha a kutyák esetében csak úgy, mint az embereknél folyamatos köhögéssel, tüsszögéssel, orrváladékkal együtt járó megbetegedés. Intő jele lehet ezen kívül a szaporább légzés, a könnyezés, a valamint csipásodás is.
A felnőtt kutyák esetében a nátha gyakori megbetegedésnek számít, ami önmagában még nem feltétlenül veszélyes, azonban ha nem kezeljük időben, komoly szövődményekkel is járhat. Az elhanyagolt nátha orrgyulladást, a szem elfertőződését, torok- és mandulagyulladást, vagy akár tüdőgyulladást is előidézhet.

A betegség különösen veszélyes lehet kölyökkorban, a kutyáknál ugyanis az első néhány hónapban a test hőszabályozása csak fokozatosan alakul ki. Ezt a folyamatot a nátha erősen megzavarhatja, és felboríthatja kedvencünk immunrendszerét. Egy ilyen jellegű trauma kölyökkutya esetében pedig életveszélyes problémát is jelenthet.
A védelem és megelőzés különösen fontos lehet a felnőtt, ámde kisebb testű kutyák esetében is. Nagyobb társaikkal ellentétben az ő testük hamarabb képes az átlagos hőmérséklet alá csökkenni, ami nagyban megnöveli a téli megfázás, valamint izombántalmak esélyét is.

 

Mit tegyünk a kutya megfázása ellen?

Abban az esetben, ha kedvencünket még nem fertőzte meg a betegség, a legjobb mód a védekezésre az, ha megóvjuk őt a szélsőséges hőmérsékletváltozásoktól. Lakásban tartott kutyáknál nagyban növeli a betegség esélyét, ha a fűtött szobából a kutyával egyből a hideg utcára lépünk. A hideg nem csak a megfázás, de az izombántalmak esélyét is fokozza.

A probléma kiküszöbölésére leginkább a különböző kutyaruhák lehetnek alkalmasak. A kutyaruhák olyan hasznos kiegészítők, melyekre nem szabad egyszerű, felesleges divatkellékként gondolnunk. A jól megtervezett darabok segítenek abban, hogy megóvjuk kedvencünket a szélsőséges hőmérséklet ingadozástól, és hatékonyan kerüljük el a légúti megbetegedéseket és a veszélyes izombántalmakat.

A finn Hurtta cég víz- és szélálló kutyaruhái segítenek melegen tartani kedvencünk izmait, ezáltal megvédik az összes fontos izomcsoportot séta vagy sport közben, és a megfázás ellen is kiváló védelmet biztosítanak.
Abban az esetben pedig, ha kutyánkon már a megfázás tüneteit észleljük, érdemes a lehető leggyorsabban felkeresni állatorvosunkat, hiszen a kezeletlen probléma komoly következményekkel járhat.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    KUTYARUHÁK