Egészség,  Macska

Segítsünk cicánknak átvészelni a júliusi kánikulát!

Habár a macskák kedvelik és a kutyáknál jobban viselik a meleget, a tartós nyári hőség az ő szervezetüket is képes próbára tenni és igencsak megviselni. Mit tegyünk hát, hogy tappancsos kedvencünk egészségesen vészelje át a nyári kánikulát?

 

Friss víz, akár naponta többször

Az első legfontosabb dolog, hogy forróság idején mindig legyen friss víz cicánk táljában, melyet naponta legalább kétszer cseréltünk. A víz sem jeges, sem túl hideg ne legyen, inkább csak kellemesen hűvös, ugyanis macskák fajtától függően érzékenyek a hidegre és a jeges víztől rosszabb esetben akár macskanáthát is kaphatnak. Ha kedvencünk láthatóan rosszul érzi magát a melegtől, felhevült testét akár hűvös, vizes borogatással is áttörölgethetjük.

 

Kisebb porciók, gyakori adagolás

A nagy melegben teljesen normális jelenség lehet cicánk étvágyának csökkenése. Forró, nyári napokon éppen ezért a tasakos macskaeledelt módjával adagoljuk,hiszen ezek a típusú eledelek a kánikulában hamar megromolhatnak. Kedvencünk inkább több, apró porciót kapjon belőle a nap folyamán, a maradékot pedig ne hagyjuk elől. Pár óra után inkább dobjuk a szemetesbe, és adjunk újabb, kis adagot. Valamint ügyeljünk arra is, hogy mindig legyen a cica előtt némi száraz táp, amelyből akkor is kedvére csipegethet, ha a tasakos eledelt a nagy melegben épp nem kívánja. Nyári forróság idején az étvágy csökkenéséből adódóan testsúly minimális ingadozása is normális lehet.

 

Hűsítő menedék kint és bent

Nagyon fontos, hogy amennyiben cicánk kijárós, vagy teljes egészében az udvaron lakik, biztosítsunk számára olyan hűvös, árnyékos helyet, ahová a nappali forróság elől képes behúzódni és nyugodtan hűsölhet. Persze nem csak a kijárós, de a lakásban tartott cicák esetében is fontos a hűsölés feltételeinek biztosítása. A napközben otthon hagyott macskának lehetőleg sötétítsük be a lakást, hogy az ablakban ülve véletlenül se égesse meg magát a forróságban! A klímára viszont ügyeljünk, hiszen a túlzott használata nem csak nálunk, de kedvencünknél is meghűlést, megfázást okozhat.

A hangos, erőteljes zihálás, valamint az intenzív árnyékkeresés a macskák esetében a hőguta jelei lehetnek. Ha ilyesmit tapasztalnánk, fontos,hogy az állat testét hideg vizes ronggyal vagy törölközővel hűtsük, és a nagyobb probléma elkerülése érdekében azonnal keressük fel a legközelebbi állatorvost.