Macska,  Táplálás

Számít, hogy nedves vagy száraz eledelt adsz macskádnak?

A kutyák számára lényegesen korábban kezdtek el tápokat gyártani, ehhez képest a cicáknak kifejlesztett változtok igencsak újkeletűnek mondhatóak. A kínálat bővülésével azonban a figyelem középpontjába kerültek, a gazdikat pedig két táborra osztotta: az egyik oldal a száraz, míg a másik a nedves tápok fogyasztását támogatja.

 

Különbözik a gyártás módja

Az indok, amiért a macskatápok piaca meglehetősen későn indult el, egyszerű. Az emberek azon a véleményen voltak, hogy az állatok éhesen eredményesebben tudnak egerekre vadászni, mert jobban figyelnek. Ez a gondolat azonban téves, hiszen nem csak vadászni nem tudnak üres gyomorral, hanem könnyebben lesznek betegek, illetve alultápláltak. Korántsem mindegy, mi kerül a kedvencünk tányérjára, az egyik dilemmát ezzel kapcsolatban a táplálék állaga adja. A száraz alternatívák nedvességtartalma 8-10% között mozog, extrudálással készülnek – vagyis nagy hőfokon nagy nyomás alatt. Ezzel szemben a nedves fajták higiéniai megfelelőségét a sterilizálással biztosítják.

 

Nem ezen múlik a túlsúly

Van, aki szerint fontos a macskák lédús ételekkel etetése, míg mások a száraz termékeket tartják ideálisnak, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett. A nedves tápok táborába tartozók egyik leggyakrabban hangoztatott indoka az, hogy a száraz eledelek elhízáshoz vezethetnek. Ez azonban nem állja meg a helyét az előző tanács betartásával, ezen kívül a cica minden esetben súlytöbbletet szedhet fel, amennyiben egész nap kint hagyjuk előtte az ételt.

 

Legyen magas a minőségi fehérjetartalom

Az összetétel szempontjából a száraz macskaeledelek is lehetnek kiválóak, amennyiben a gyártó szem előtt tartja a húsevő állatok számára létfontosságú alapelveket. Ezek közé tartozik a magas fehérjetartalom, amit kitűnő minőségű húsokkal biztosíthatnak, és a vitaminok, valamint ásványi anyagok egyensúlyának aránya. Mivel a cicák emésztése eltér például a kutyákétól, ezért fontos, hogy az állati zsírok könnyen felszívódjanak, ezen kívül kevesebb szénhidráttal készüljenek. Vannak olyan termékek, melyek ezeken a szempontokon túlmutatva gyógynövényeket tartalmaznak az egészség magas szintű támogatása érdekében. Ilyen lehet többek között az útifű, aloe vera, rozmaring, sörélesztő, vagy a kurkuma.

A döntés tehát rajtad áll, viszont mindenképpen ügyelj a fehérje-, és a szénhidráttartalomra, illetve a vitaminok mennyiségére. A jó választással ugyanis sokat tehetsz kedvenced életminőségéért.

 

IRÁNY A PETISSIMO    NATURAL & DELICIOUS