Kutya

Színre lépnek a westiek, akik eredetét némi homály fedi

A skót felvidékről származó, barátságos megjelenésű west highland white terrier ­– közismert nevén westie –egy történet szerint mintegy 100 éves múltra tekint vissza.

 

Egy vadászbaleset adta az ötletet?

A legenda szerint a fajta kitenyésztésének hátterében egy meglehetősen szomorú esemény áll. Egy vadászbaleset során tévedésből lőttek le egy rókához nagyon hasonló színű, cairn terriert. Az eset nagyon megviselte a kutya gazdáját, aki ezen felbuzdulva elhatározta, hogy létrehoz egy olyan fajtát, ami hordozza a cairn terrierek tulajdonságait, viszont könnyen észrevehető a Nyugat-felföld szürkés, bokros környezetében. Az elhatározás világos volt, de a megvalósítás korántsem bizonyult ilyen egyszerűnek. Az alapötletet az alomban időnként megjelenő, szinte albínó kölykök adták. Ezek az egyedek képezték a megálmodott változat kiindulópontját, a párosításukból pedig megszületett az új fajta, a ma ismert westie.

Az ismertetett történet akár igaz is lehet, hiszen a pontos eredetről nincsenek adatok, a westie azonban nem csupán a cairn terrier fehér változata, hanem egy önálló jelenség. Először az 1900-as években jelent meg a különböző kiállításokon. Azonban akadnak olyan szakértők, akik szerint a megfelelő pigment elérésében a skót terriernek szintén szerepe van. A második világháború majdnem pusztulást hozott a rájuk, viszont ez a katasztrófa szerencsére nem következett be. Igazi hódító útját az 1970-es években kezdte el, napjainkra pedig százezrek kedvencévé vált.

 

Több rendellenesség is felmerülhet

A terrier játékos változatának erős testfelépítése a mély mellkassal, hátranyúló bordákkal, feszes háttal és izmos lábakkal teljes, ami az erő és a mozgékonyság védjegye. Kis termete ellenére igencsak harcias, kemény, csintalan jellem, sok önbizalommal fűszerezve. Sajnos a fajtánál különböző hibák bukkanhatnak fel az öröklődő betegségek miatt. Ezek közé sorolható a diszplázia, ami az elégtelen vérellátást jelenti a csípőízület egyik oldalán, ezáltal a combcsont felső részének károsodását okozva. A CMO az állkapocs elmeszesedése, megvastagodása, melynek következtében fájdalmassá válik a száj kinyitása, erre utaló jel, ha a kölyök nem tud enni vagy inni. Ezeken felül előfordulhat a farkastorok, az allergia vagy az egyheréjűség is. Az allergia esetén gyakori megoldás az olyan táplálékok elkerülése, mint a csirke vagy a pulykahús. A felsoroltakat szelektív tenyésztési programokkal csökkenteni lehetne, a teljes kiküszöbölés azonban nem érhető el.

 

IRÁNY A PETISSIMO