Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Szőrápolás mesterfokon − avagy az ápolt kutyamegjelenés titka

A kutyák szőrének több funkciója is van, hiszen egyrészt védelmet, másrészt esztétikus megjelenést biztosít a négylábúaknak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy gazdiként a megfelelő módon gondoskodjunk a szőrápolásról, ami a különböző fajták esetében természetesen igen eltérő lehet. Vannak azonban teendők, amelyek minden esetben ajánlottak.

 

Fésülés

Érdemes hetente többször is átkefélned a kutyád szőrét, hiszen ezzel elősegítheted az egészséges vérkeringést és a gyönyörű megjelenést. Alaposan fésüld át a kutya teljes bundáját, és közben vizsgáld meg, hogy nincs-e a szőrében bogáncs vagy gubanc, illetve ellenőrizd a bőre épségét is.
Amennyiben vágásra vagy karcolásra bukkansz, esetleg megakad a szemed egy kullancson, gondoskodj ezek kezeléséről.
A hosszabb szőrű négylábúak esetében fémfogú fésűt használj, más fajtáknál a sörtés kefe a legjobb választás.
Ezek mellett további kiváló szőrápolási kellékek közül választhatsz. A simogató kefe, a bontófésű, illetve a nyíró olló egyaránt hasznodra lehet a „fodrászkodás” közben.

 

Fürdetés

A kutyusoknak szüksége van a rendszeres fürdetésre is, azonban ezt nem szabad túl gyakran végezni, nehogy eltávolítsuk az egészséges mindennapokhoz szükséges természetes olajokat a szőréről.
Ügyelj az állat szemeinek és füleinek védelmére, az alapos samponozást követően öblítsd le a kutya szőrét langyos vízzel, majd törölközővel dörzsöld át. Ha szükséges, szárítsd meg a bundáját és ne feledkezz meg a fésülésről se.

 

Táplálkozás

A jó minőségű táplálék elősegíti a szőrzet egészségét. Ha gondoskodni szeretnél a kutyusod megjelenéséről, akkor mindenképp adj neki jó minőségű táplálékot, amelyben megtalálhatóak a legfontosabb tápanyagok és vitaminok. Ezek gondoskodnak a bundája fényességéről és megfelelő mértékű zsírosságáról.

A szőrzet megóvja a kutya bőrét, illetve védelmet biztosít a hőmérséklet változásai és az időjárás viszontagságai ellen. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy gazdiként gondoskodjunk a kedvencünkről, és ebben a megfelelő táplálék, a rendszeres fürdetés és fésülés is segítségünkre lesz.

 

ÁPOLÁS    IRÁNY A PETISSIMO