Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Te felismernéd a porckorongsérv jeleit?

A kutyáknál számtalan betegség fordulhat elő. Ezek közül a porckorongsérv egy olyan kórkép, amit gazdiként viszonylag könnyű észrevenni. A hátterében két ok húzódhat meg. Az egyik egy olyan traumára (pl. autóbaleset) vezethető vissza, melynek következtében az állat gerincsérülést szenved. Ennél gyakoribb jelenség, amikor a porckorong fokozatosan veszíti el a víztartalmát és rugalmasságát.

 

A kitüremkedés szembetűnő

A legtöbb ilyen típusú elváltozás a hát középső vagy ennél hátrébb lévő háti szakaszon fordul elő, ritkább esetben a nyaki részen is kialakulhat. A háti esetében súlyos fájdalom nélküli bénulás, a nyakinál pedig komoly fájdalom jelentkezik. A gerincvelő több ezer ideget tartalmaz, melyek összenyomódása esetén az információáramlás lelassul, sőt teljesen leállhat. A porc középső része emiatt kimozdul, nyomást fejt ki a gerincvelőre és a porc közelében kilépő gerincvelői idegekre, ami a fájdalmat, illetve a bénulást okozza. Ezt a jelenséget gyorsan észreveheted, mivel egyre jobban kitüremkedik a gerinccsatorna felé, végül sérvvé alakul, miközben egyre nehezebbé teszi az állat mozgását.

 

Vannak hajlamosabb fajták

Bizonyos fajták nagyobb hajlamot mutatnak a megbetegedésre, például az uszkár, a tacskó, a pekingi palotakutya, a német juhász, valamint a dobermann. A háti porckorongsérv a hátulsó végtagbénulás, vizeletürítési problémák, kemény hátizmok, bőrtúlérzékenység, a nyaki pedig a kötött nyakizmok, valamint a mellső végtagproblémák megjelenésével ismerhető fel.

 

Menjetek el orvoshoz, ha fennáll a gyanú

A diagnózist a fent említett változások segítik, de mindenképpen kell egy állatorvos szakértelme. Ha bizonytalan a kórkép felállításában, ún. myelogram szükséges, melynek során speciális festéket fecskendeznek a gerincvelő köré, így a gerincvelő kirajzolódik a röntgenfelvételen. A festékoszlop folytonosságának megszakadása azt jelzi, hogy azon a ponton nyomás éri a gerincvelőt.

 

A kezelést a stádium határozza meg

Ritkán előfordul, hogy nem porckorongsérv, hanem vérváladék vagy daganat okozza az elváltozást. A biztos kórmeghatározása sebészeti feltárással adható meg. Nem minden stádium igényel sebészeti beavatkozást, az 1. és 2. stádiumban jelentkező enyhébb fájdalom gyulladáscsökkentővel, fájdalomcsillapítóval orvosolható. A következő fokozatokban felbukkanó részleges vagy teljes bénulás, érzéketlenség azonban már komolyabb kezelést tesz indokolttá.

 

IRÁNY A PETISSIMO