Egészség,  Macska,  Tanácsok

Te felismernéd a veszettség tüneteit?

A macskáknál a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a veszettség, a problémát fokozza, hogy számukra nem kötelező a védőoltás beadása. Mivel szabadabban jönnek-mennek, mint a kutyák, ezért nagyobb eséllyel szedik össze a fertőzést, amit nekünk is tovább adhatnak.

 

Amit a veszettségről tudni érdemes

A veszettség olyan fertőző betegség, ami az emlősöknél agy–, valamint gerincvelő gyulladást okoz. Az embernél is halálos kimenetelű, amennyiben előzetesen nem kapott védőoltást. A betegségre a melegvérű állatok különösen fogékonyak, a vírus megjelenik az állat vizeletében, vérében, nyálában és a tejében, vagyis a kór könnyen áttevődik.A háziállatok közül a macskák jelenthetnek kiemelt veszélyt a terjesztés szempontjából, köztük azonban meg kell különböztetni a lakásban, illetve az azon kívül élőket. Utóbbiak a kóborlásaik alkalmával több idegen állattal találkozhatnak, ezért fokozottabban vannak kitéve a fertőzésveszélynek. Ezen kívül számolni kell a sok gazdátlan cicával is.

A fertőzés leggyakrabban a sérült bőrön keresztül jut be a szervezetbe, elsősorban nyállal. A lappangási időt meghatározza a harapás helye, illetve a testrész idegekkel való ellátottsága. A betegség két fajtája különböztethető meg: a dühöngő, illetve a csendes. Az utóbbinál a bevezető stádiumot közvetlenül a bénulási szakasz követi. A tünetek jelentkezésével természetesen rohanunk az orvoshoz, ám ők ilyen esetben már nem sokat tudnak tenni. Fontos, hogy meg tudjuk adni az állat tulajdonosának elérhetőségét, ami alapján a hatósági állatorvos fel tudja keresni.

 

Hogyan ismerhetjük fel a bajt?

A veszettség lappangási ideje átlagosan 2-8 hét, de lehet ennél rövidebb vagy hosszabb is. A kezdeti tünetek közé tartozik a viselkedés és a hangulat megváltozása, az állatok meglehetősen nyugtalanok, ingerlények lehetnek. A korábban kedvenc ételeiket megvetik, otthagyják, helyette olyan emészthetetlen tárgyakat rágcsálnak, mint a fadarab vagy szalma. Néhány nappal később dühöngeni kezdenek, nekirontanak az embereknek, állatoknak egyaránt, éles karmaikkal mély sebet ejthetnek az arcon és a végtagokon. A betegség harmadik szakaszában bénulás következik be, aminek következtében az állkapocs lóg, nyitva marad a száj. Pár nappal később pedig az állat elhullik.

Hazánkban csak a kutyák esetén kötelező beadni a védővakcinát, a macskákra vonatkozóan nincs ilyen határozat. Ennek ellenére őket is érdemes beoltani, az első adagot 3 hónapos korukban tanácsos megkapniuk.

 

IRÁNY A PETISSIMO