Kutya,  Tanácsok

Te felismernéd kutyádon a kásadaganatot?

A bőrbetegségek a kutyákat sem kerülik el, az a feltételezés maximálisan téves, ami szerint a nagy szőrük mindentől megvédi őket. A méreganyagok az ő szervezetükbe ugyanolyan könnyen juthatnak be, mint a miénkbe.

 

Alapvetően ártalmatlan csomóról van szó

Az egyik gyakran előforduló kórkép a kásadaganat – vagyis atheroma–, ami akkor jelenik meg, ha a faggyúmirigyek váladéka nem tud a bőr felszínére jutni, hanem összegyűlik alatta. A megjelenésétől nem kell megijedni, mert alapvetően jóindulatú elváltozásról van szó, az akár több centiméteres kiterjedésű tömött, tokos dudor nem jár fájdalommal. Felépítését tekintve egy kötőszövetes burokból, valamint egy kásaszerű, szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll, a legjellemzőbb előfordulási helye a fejbőr, de az olyan területeken szintén találkozhatunk vele, ahol sok a faggyúmirigy (pl. mellkasi területek). Az egyre nagyobb mennyiségben felgyülemlő anyag idővel betokosodik, majd előbb-utóbb felfakad, így a törmelékes tartalomrészben kiürül. Amikor ez bekövetkezik, a csomó könnyen tisztítható, véglegesen viszont csak műtéttel lehet tőle megszabadulni. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy bakteriális fertőzés következtében begyullad, amit fájdalmas, piros csomó jelez. Hangsúlyozzuk, hogy a folyamat alapvetően nem rosszindulatú, hosszú távon azonban különböző szövődmények alakulhatnak ki.

 

Meg lehet-e előzni a kórképet?

Az esztétikai okon túl a gyulladások elkerülése érdekében is erősen ajánlott a kialakult csomó kezelése. A leghatékonyabb megoldás a probléma megszüntetésére a műtét, ami akkor hatékony, ha eltávolítják a ciszta falát. A beavatkozást érzéstelenítés – esetleg ezzel kombinált altatás – mellett hajtják végre, így kutyusunkat biztosan nem éri kellemetlenség. A csomó kialakulását nem lehetetlen elkerülni, sőt! Fordítsunk fokozott figyelmet a higiéniára, illetve segíthet a megelőzésben a külső ápoláson kívül az optimális táplálás. A különböző homeopátiás szerek megfelelő adagolásával ugyancsak sokat tehetünk kedvencünk életminőségéért, ráadásul ezek a termékek az öregedési folyamatokon is sokat javíthatnak. A kásadaganat bizonyos fajtáknál, például boxereknél gyakrabban fordulhat elő egyes fajtáknál, számukra prevenciós célból ideális a Barium carbonium CH9.

 

IRÁNY A PETISSIMO