Kutya

Tényleg hasonlítanak a kutyák a gazdájukra?

Rengeteg vicces poszt kering az interneten, melyben olyan kutyusokat láthatunk, akik szinte megszólalásig hasonlítanak gazdijaikra. De valóban igaz-e a mondás, hogy amilyen a kutya, olyan a gazdája? Létezik-e tudományos magyarázat arra, ha egy négylábú nem csupán személyiségében, de megjelenésében is hasonlít nevelőjére? Az alábbi cikkből most végre ezekre a kérdésekre is fény derül!

 

Mutasd a viselkedésed, és megmondom, milyen a kutyád!

A kutya és gazdi hasonlóság témakörében az elmúlt évtizedben több etológiai kutatást is végeztek. Megállapították, hogy a kutyák némileg képesek azonosulni gazdáik viselkedésével, természetük kapcsolatba hozható azon emberek személyiségével, akik nap, mint nap nevelik őket.

Egy magyar etológiai kutatás szerint például a neurotikus emberek kutyái több utasítás és kézjel hatására is lassabban reagálnak. Az extrovertált gazdák kedvencei pedig bizonytalanabbak, és több visszacsatolást igényelnek környezetüktől, mint társaik. A gazdik személyisége és viselkedése tehát a kutatások szerint a kutyusok magatartására is hatással van, hosszabb és rövidebb összecsiszolódási folyamatok során is képes formálni azt. Ez a jelenség főként annak a ténynek tudható be, hogy a gazdik kedvencüket sokszor inkább családtagként kezelik, gyermekükként foglalkoznak velük.

A feltételezést az is alátámasztja, hogy bizonyos kutatások bebizonyították, hogy a fajtiszta kutyák esetében ezek a hasonlóságok sokkal erősebben felfedezhetők. Ugyanis a fajtiszta kutyákkal gazdáik sok esetben több időt töltenek, és önmaguk is saját személyiségük egyfajta kivetüléseként tekintenek rájuk.

 

A fizikai hasonlóság csak látszat

Az interneten keringő fotósorozatok közt rengeteg olyan képpel találkozhatunk, melyek megjelenésükben és gesztusaikban is hasonló gazdikat és kutyusokat ábrázolnak. A kutya és gazdája közti fizikai hasonlóság azonban csak egyfajta illúzió, mely főként a bizonyos embertípusok megjelenésével, valamint társadalmi szerepével kapcsolatos sztereotípiákból eredeztethető.

Tény és való persze, hogy az emberek szeretnek olyan háziállatot választani, amely véleményük szerint legjobban illik a személyiségükhöz, és ez néha a külsőségekben is megnyilvánul. A fizikai jegyek azonban a lelki adottságokkal és a viselkedéssel ellentétben olyanok, melyek hosszú idő után sem változnak. Így gazdik és kutyusok közt szemmel felfedezhető hasonlóságok kérdésének vizsgálata tudományos szempontból kevésbé lehetséges.

IRÁNY A PETISSIMO!