Kutya

A terelő kutya, akinek az ősei ebben egyáltalán nem voltak tehetségesek

A történet szerint a border collie gyökerei egészen a rómaiakig és a vikingekig nyúlnak vissza, akik magukkal vitték az angol, illetve ausztrál kutyák őseinek tartott juhászkutyákat a Brit-szigetekre. Erre vonatkozóan nincsenek írásos emlékek – csak régészeti leletek, festmények – főleg azért, mert ebben az az időben a szegények kutyájaként tartották számon. A fajtát viszont fontos megemlíteni, mert valamennyi juhászkutya eredete hozzá köthető.

 

A pásztoroknak kellett segítő

Az ipari forradalom előtti Nagy-Britanniában fontos szerepe volt a gyapjútermelésnek, amelyhez a pásztoroknak segítőkre volt szükségük. Ezt a gyors, szívós, intelligens és önálló terelőkutyák személyében találták meg, akiknek olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak, hogy még versenyt is rendeztek nekik.

A mai border collie ősének az 1890-es években született Old Hemp tekinthető, akinek érdekessége, hogy egyik szülője sem volt tehetséges terelő, ennek ellenére sorozatban állt a dobogó legfelső fokára. Anyja egy éles szemű, fekete juhászkutya, apja pedig fekete-fehér-cser színű kutya volt, így Hemp megjelenésében a fekete dominált – csak a mancsain, pofáján és a mellkasán volt fehér a szőre. Hatalmas tehetséggel rendelkezett, az egyik leghíresebb terelőkutya lett belőle. Már hat hetesen nekilátott a nyáj terelésének, szinte minden tudás vele született, nagyon csendben, gyorsan és elszántan dolgozott.

 

A terelő ösztön számít

Annak ellenére, hogy több évtizede jelen volt, csak 1955-ben ismerték el hivatalos fajtaként Amerikában. Az itthoni állomány nem tekinthető egységesnek sem külcsín, sem viselkedés szempontjából – persze ez nem azt jelenti, hogy nem jó képességűek a kutyáink.

Ez a fajtán belüli eltérés egyébként más országokban szintén megfigyelhető, de természetesen nem ez, hanem a terelő ösztönük a legfontosabb tulajdonságuk. A border collie-t napjainkban is a terelő kutyák királyaként tartják számon, hiszen ez gyakorlatilag a vérükben van. Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével (egyes legendák szerint a kifejező, hipnotikus pillantásával képes terelni) és különleges osonó mozgásával irányítja a rábízott állatokat a baromfiktól egészen a szarvasmarhákig, ő tudja a legjobban, hogyan kell összeterelni a nyájat. Hihetetlen energiával rendelkezik, képes naponta akár 80 km-t is lefutni.

 

Nem véletlenül választják a családok

Manapság persze nem sokan tartanak otthon birkanyájat vagy marhacsordát, de a családok előszeretettel választják házi kedvencüknek. Ez egyrészt az erős, sportos küllemének, másrészt a jellemének köszönhető: sokan úgy gondolják, ez az egyik legokosabb kutya, ami nagyban megkönnyíti a nevelését, rendkívül könnyen tréningezhető, képzése élvezhető.

Általában jól kijön más kutyákkal, valamint a gyerekekkel, viszont egy személyhez kötődik igazán. Mivel nagy a mozgásigénye, ezért egy lakásban tartva ideges természetűvé válhat, viszont a szabadtéri tartás egyáltalán nem viseli meg. Mindenképpen aktív gazdiknak ajánljuk.

Találkozhatunk a rövid, illetve a hosszú szőrű változatával, melynek minden színkombinációja megengedett, viszont kritérium, hogy a fehér nem lehet domináns. A legnépszerűbb a fekete-fehér, illetve a barna-fehér kombináció.

Természetesen más területeken is hasznosak és ügyesek a border collie-k, sokan részt vesznek mentési feladatokban illetve kábítószer keresésben is.

 

IRÁNY A PETISSIMO