Kutya,  Tanácsok

Teremtsd meg a közös hullámhosszt a gyerekeid és a kutyád között

A kutyák és a gyerekek együttélése során gyakran felmerülő kérdés az összeszoktatás – a féltékenység elkerülése érdekében –, melynek során fontos mindkét fél nézőpontjának megértése.

 

Erre célszerű időt fordítani, ugyanis a gyermekek ezáltal már az életük korai szakaszában elsajátíthatják a felelősségvállalás szerepét, illetve megtapasztalhatják, milyen a feltétel nélküli szeretet. A négylábú családtag empátiára is nevel, hiszen a kisebb testű fajtákkal óvatosan kell bánni, hogy ne okozzunk nekik fájdalmat. Ezen kívül a gyerekek megtanulják tiszteletben tartani a másik élőlény életterét, akaratát.

 

Szoktassuk őket össze néhány egyszerű lépéssel

Ajánlott a pocakodat már a terhesség alatt megmutatni a kutyádnak, ugyanis nagyon érzékeny élőlények, ezáltal megérzik, amikor új élet fejlődik benned. A kilenc hónap elteltével pedig már ők is kíváncsian fogják várni az új jövevény érkezését. Mutasd, illetve szagoltasd meg a babaruhákat. Amikor pedig hazaérkeztek a kórházból az első teendőid között szerepeljen a kettejük egymásnak való bemutatása. A csecsemőillat és a figyelmeztetés segítségével egyértelművé teheted a kutyád számára, hogy vigyáznia kell a kicsire. Ezt követően minél gyakrabban érintkeznek, annál gyorsabban szokják meg egymás jelenlétét. Ha a csecsemőt a kezedbe fogva mutatod meg a kedvencednek, egyértelmű lesz számára, hogy hozzád tartozik.

 

Fektesd le a szabályokat

A kölcsönös elfogadáshoz elengedhetetlen, hogy mindkét félnek elmondj néhány szabályt. A gyerekeknek azt, hogy ne piszkálják a kutyát evés közben, ne feküdjenek be az ágyába, házába, ne csüngjenek rajta állandóan, illetve ne emeljék fel a hangjukat vele szemben. Ugyanígy a kutyánkkal is meg kell értetnünk néhány alapvető dolgot. Ezek közé tartozik, hogy nem feküdhet a gyerekek dolgai közé, nem nyálazhatja össze a játékaikat, valamint lehetőség szerint a szobájuk legyen számára tiltott övezet.

 

Tartsd meg a külön időtöket

Szülőként ugyan sok időnk megy el a nevelésre, gondozásra, ennek ellenére iktassunk be olyan programokat, amit csak a kutyánkkal végzünk. Ilyen lehet például egy kiadós séta vagy lepjük meg egy új szórakoztató kiegészítővel, például teniszlabdávalcsonttal vagy egy plüss játékkal, amit kipróbálhatunk a legközelebbi parkban, vagy az udvaron. Ez a tevékenység egyébként a gyermekekkel is összeegyeztethető, a színes, vidám darabokkal mindenki számára élmény lesz a közösen eltöltött idő.

 

IRÁNY A PETISSIMO