Macska

Tökéletes családtag lehet a világ egyik legrégebb óta tenyésztett macskája

Napjainkban a cicatartók egyik kedvenc fajtája az a szürke bundás cica, mely pillanatok alatt képes elrabolni bármelyik, szőrös négylábúakért rajongó ember szívét. A karthauzi macskák a XVII. század végén indultak világhódító útjukra. Azóta pedig nem csupán a legrégebb óta tenyésztett, de a legkedveltebb macskafajták egyike között tartják őket számon Európában.

Ennek fő oka, hogy nem csupán szépek, de rendkívül intelligensek is. Nyugodt természetüknek köszönhetően akár gyermekek, vagy más háziállatok társaságában is gond nélkül tarthatók.

 

A XVII. század óta hű társunk

A karthauzi macska egy francia fajta, mely nagyon hasonlít ugyan a szürke brit rövidszőrűre, azonban nem összekeverendő azzal. Testfelépítését tekintve az előbbi cicához képest kevésbé zömök, ruganyosabb, és jobban emlékeztet őseire, a szavannákon kóborló vadmacskákra. A karthauzi ugyanis Franciaországnál jóval távolabbról, a sokszínű Afrikából származik, őse pedig a szürke bundás szír macska. Európába karthauzi szerzetesek által jutott el, akik kolostori és templomi egérirtás céljából kezdték el tenyészteni, a XVII. század második felében.

Európában éppen ezért a karthauzi számít az egyik legrégebb óta tenyésztett macskafajtának, melynek megőrzésére a franciák fordítottak fokozott figyelmet az első világháború lezárulása után. Az első, hivatalos karthauzi-tenyészetet 1925-ben alapították, a fajta pedig 1983-ban elnyerte a bajnoki státust is. A karthauzi cicákat a gazdik azóta is imádják, sikerük gyakorlatilag töretlen, ami nem véletlen, hiszen a nem csupán az egyik legrégebb óta tenyésztett macskafajta, de a legbarátságosabbak, és a legintelligensebbek egyike is.

 

Békés termetű, családbarát cica

A karthauzit szelíd, békeszerető fajtának tartják, még annak ellenére is, hogy testfelépítése természetes vadságot, fürgeséget sugall. Igazi elegáns, kifinomult házimacska, melynek nincsenek különösebb hangulati ingadozásai. Szereti követni gazdáját és gyorsan tanul, olyannyira, hogy sokan viselkedését kutyaszerűként emlegetik.

A karthauzi ráadásul nem csak okos, de családbarát fajta is. Soha nem durva vagy tolakodó, így gyerekek, vagy más háziállatok társaságában is bátran tartható. Cserébe azonban elvárja a szeretetet és a törődést, a hangos beszédet vagy kiabálást pedig nehezen tűri és félénken kezeli.

Fontos, hogy foglalkozzunk vele, mert annak ellenére, hogy a napi 4-8 órás egyedüllétet is jól tűri, hajlamos az ellustulásra, és az azzal járó elhízásra, egyéb problémákra is.

 

IRÁNY A PETISSIMO!