Alapítványok,  Kutya

Ürömi Duhajdombi Állatotthon Alapítvány – Nincs altatás, csak esély

Budapesttől csak 1 kilométer, de a városi forgatag után egy teljesen más világ

Az évek alatt Duhajdombi Állatotthon néven vált ismertebbé kis csapatunk. Négy környező településen látunk el úgynevezett „ebrendészeti feladatokat”: Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszántó térségben. Az ebrendészet szóhoz Magyarországon mindig valami szörnyű érzés társul. Valóban nagyon ritka, hogy -az önkormányzatokkal megkötött szerződés alapján – az „ebrendész” által begyűjtött kutyák nem altatásra kerülnek, hanem reményt kaphatnak arra, hogy egyszer családban élő boldog kutyaként élhessenek. Nálunk az Ürömi Menhelyen ez történik.

Vannak évek óta a menhelyen élő reménykedők és vannak olyanok, akiket mi is altatás elől mentettünk egy „valódi” sintértelepről, ahol a 14 nap elteltével minden esetben altatnak.

A 2016-os év számunkra a bizakodás éve volt. Hosszú időszak munkája és megalapozottsága után úgy döntöttünk, hogy alapítvány formában folytatjuk tovább az állatmentő tevékenységet és megalapítottuk az Ürömi Duhajdombi Állatotthon Alapítványt. Az elmúlt évek munkája bebizonyította, hogy az a szakmai többlet, amivel rendelkezünk, továbbfejlesztésre érdemes. A hozzánk kerülő kutyák nagy része – a bekerülést megelőzően- olyan traumákat él át, hogy a testi-lelki rehabilitációjukhoz elengedhetetlen az a szakmai tudás, amit a kutyaiskolánk révén biztosítani tudunk a számukra.

Feladatunk a kóbor, gazdátlan ebek szakszerű befogása az említett településeken és elhelyezése a menhelyen. Célunk a befogott állatok visszajuttatása eredeti tulajdonosuknak, feltéve hogy a tartási körülmények megfelelőek voltak. Ellenőrzötten adunk örökbe, családlátogatással, örökbefogadási szerződéssel, kizárólag oltott, chipezett, egészséges állatot, ivartalanítva, vagy ivartalanítási kötelezettséggel. A kutyák két hetes próbaidő letelte után kerülnek véglegesen az örökbefogadó tulajdonába. Ez nem csak a kutya, de az örökbefogadó érdekeit is szolgálja.

A 2017-es évben közel 620 bejelentést kaptunk. Szinte minden napra jutott egy csatangoló kutya, aki a segítségünkre várt. Szerencsére egyre több a chippel ellátott kutya, így a nagyobb részük nem is került a menhelyre, hanem már aznap hazakerülhetett. De az év során közel 120 kutyus gazdi keresőként vendégeskedett nálunk, és 88 kutyusnak találtunk ellenőrzött végleges otthont. Jelenleg is közel két tucatnyi reménykedőnk van, köztük akadnak szerencsésebbek, akikre gyorsan érkeznek az érdeklődő telefonok és vannak, akik itt öregednek meg nálunk.

Az Ürömi Menhely egy lehetőség. Egy modell, hogy így is érdemes megpróbálni. Mert így is lehet.

Kis csapatunkkal, és kutyáinkkal már számos rendezvényen részt vettünk, és az emberek nagyon szívesen fogadtak minket. Számunkra a legfontosabb, hogy már gyermekkorban megismertessük a gyerekeket a felelős állattartásra, ezért rendszeres látogatói vagyunk a környék iskoláinak és óvodáinak. Negyedévente nagyszabású rendezvényeket szervezünk a menhelyünk területén. Volt már gyermeknap, karácsonyi, farsangi,állatok világnapja rendezvény is, de megünnepeltük Buksi kutyusunk 18. szülinapját is. 🙂

 

 

Ürömi Duhajdombi Kutyakiképző Iskola

A területhez tartozó Kutyaiskolának nagy szerepe volt abban, hogy az állatvédelmi tevékenységünket az elmúlt években finanszírozni tudtuk.

A kutyaiskolát az ország első női kutyakiképzője, Eőry Gyuláné (Csöpi néni) alapította 1968-ban. Ő  volt a magyar kutyás társadalom egyik fő alakja. Csöpi néni tapasztalatát, szakmai tudását és a kutyák iránti tiszteletét, szeretetét unokájának, Adriennek adta át. Ő 1985-ben kezdett el versenyszerűen kutyázni, nagymamája halála után 1998-ban vette át a Duhajdombi Kutyaiskola vezetését. Pályafutása alatt képzett többek között hobbi, rendőr, vadász, és sportkutyákat is, melyek közül sokan nemzetközileg elismert vizsgákat is teljesítettek. Adrienn munkájával elnyerte az Aranykoszorús Mesterkiképző címet, emellett a Nemzetközi Munkabírói rangot is megszerezte.

A kiképzési tematika a több évtizedes szakmai tapasztalat és a megjelenő újabb technikák közül, az általunk leghatékonyabbnak ítéltek ötvözéséből jön létre. A kiképzők egységes módszerek alapján oktatnak, de mindig egyénre szabottan (csoportban is), mert a tanulási folyamat gyorsasága függ a kutya idegrendszeri típusától, habitusától, testi adottságaitól és a gazda ügyességétől, kitartásától. A csoportokba folyamatos becsatlakozás van, mert nem lehet kijelenteni, hogy azonos idő alatt, mindenki ugyanúgy fejlődik. Minden kutyának mások az adottságai. Van aki együttműködőbb, van aki makacsan ellenáll, van aki gyorsabban tanul, van aki lassabban. A szintkülönbségek nagyon hasznosak tudnak lenni, hiszen az új kutyák eltanulják a többiektől a feladatokat. Akinek jobban megy, gyorsabban tud fejlődni, akinek kevésbé, az is haladhat a saját tempójában.

A munka akkor lesz hatékony, ha motivációval, kényszer nélkül, a kutya és a gazda is jó kedvvel, vidáman dolgozik. Ez csak akkor működik, ha az elvárt feladat teljesítése után megjutalmazzuk. Ennek módja a jutalomfalat, játék, nagy dicséret, de minden esetben a gazda szeretetének kimutatása, amit egy tárgy/falat nem helyettesíthet.

Kölyökkutyáknak, akiknek koruk miatt még nem javasoljuk a kiképzést, kutyaóvodát szervezünk. Itt ismerkedhetnek a többi, szintén fiatal kutyussal, megtanulhatják a helyes viselkedés szabályait, emellett felkészítjük őket az első alapképzésre.

 

Hogyan tudsz Nekünk segíteni?

Nem is hiszed, mennyi mindenben tudsz segíteni, akár pár percnyi figyelmességeddel is! A menhelyünket adományokból és önkéntes munkából tartjuk fent.

  • Örökbefogadással
  • Pénzadománnyal
  • Önkénteskedéssel
  • Tárgyi adománnyal, pórázra, fertőtlenítő szerre, forgácsra, parazitamentesítő szerekre mindig égetően nagy szükségünk van
  • Tápadománnyal
  • A menhely felújítása folyamatosan és szakaszosan történik. Ezért a bontott építőanyag, megunt kutyaházak adományozásával már a szépülő menhelyhez teszed hozzá a magad szeletét.

 

SEGÍTENI SZERETNÉK!

 

Adó 1%, adószám 18789153-1-13
Bankszámlaszámunk: 16200137-18531417-00000000
Külföldről: IBAN HU05 1620 0137 1853 1417 0000 0000
SWIFT kód: HBWEHUHB

 

Ha nincs anyagi lehetőséged a segítésre és messze laksz, így az idődből sem tudsz ajándékozni a menhelyen élőknek, akkor se csüggedj! Sokszor a számítógép előtt lehet a legnagyobbat tenni. Oszd rendszeresen a gazdikereső hirdetéseinket, ha ismerősöd kutyust szeretne örökbe fogadni és tudod hogy jó helye lenne, gondolj az itt élőkre! Ajánld őket, jelezd hogy létezünk! 

Végezetül ne feledd, mindenki tud segíteni valamiben, ha akar! És itt a hála és a köszönet soha nem marad el! Köszönjük, hogy a Háttércsapatunk tagja leszel! ♥

További részletekért, és még több örökbe fogadható kutyusért látogasd meg Weboldalunkat és kövess minket Facebookon! 🙂

 

IRÁNY A PETISSIMO