Kutya

Whippet, a szélvész gyors angol agár kicsiben

A szigetországból származó whippet nagyban hasonlít egy szokványos agárhoz, mindössze méretét tekintve számít sokkal kisebbnek. Ettől függetlenül nagyszerű versenyző, nem mellesleg a vadászösztönei is csalhatatlanok.

Mindemellett nyitott és barátságos ebnek számít, aki valamennyi családtagot hűségesen és odaadóan képes szeretni, beleértve a gyerekeket is.

Bejegyzésünkben a whippet történetét, jellemét, illetve a tartásának sajátosságait részletezzük.

 

A “miniatűr” angol agár érdekes története

A whippet akár nevezhető „miniatűr” angol agárként is, elvégre maga a faj észak-angliai bányászoknak köszönheti a létrejöttét. Tőlük származott ugyanis az ötlet, miszerint kisebb marmagasságú angol agarakat foxterierekkel keresztezve nagyszerű nyúlvadászokra tehetnek szert.

Mondhatjuk, hogy a terv bevált. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a whippet mai letisztult formái az olasz agárral való keresztezésnek tudhatók be. Ezek az ebek ugyanis jóval kisebbek voltak a többi agárnál, így kiváló alanynak számítottak a kívánt eredmény eléréséhez.

Nagy-Britanniában a whippet mind a mai napig vadászati célokra van kiképezve. Kitűnő testi adottságainak köszönhetően remekül képes helytállni a mezei, valamint az üregi nyúlra történő vadászatok során.

Nem beszélve arról, hogy versenykutyaként sem számít éppenséggel lebecsülhető ellenfélnek. Vékony és törékeny testalkata ellenére nagyon komoly végsebességre képes, amellyel rendszerint számos versenytársat maga mögé utasít.

 

A család kedvence, aki erősen ragaszkodik a hozzá közel állókhoz

Habár a vadász mezőkön és a versenypályán is nagyszerűen képes helytállni, mindemellett a whippet családi kutyaként is kitűnő választás lehet. Mindez köszönhető a kiegyensúlyozott és vidám jellemének.

A gazdájához és a közvetlen környezetéhez szorosan ragaszkodik, de egyáltalán nem hajlamos szélsőséges viselkedéssel magára vonni a figyelmet. Lakásban tartva is egészen engedelmes, szófogadó kutyának számít. Nem ugat, nem hangoskodik, és nem is hagy nagy ramazurit maga után.

Akkor is bátran tartható a házban, ha gyermekek is jelen vannak. Merthogy velük is nagyon jó kapcsolatot képes kialakítani, egyúttal remek játszópajtás lehet belőle. Más kutyákkal találkozva sem igazán keresi a konfliktust, és ha egészen kicsi kora óta hozzászoktatják, akkor akár még a macskákat is megtűri maga körül.

Az erős vadászösztönéről azonban ne feledkezzünk meg, pláne sétáltatások alkalmával. A whippetnek ugyanis a vérében van a menekülő állat üldözése, és ha bármi ilyet lát a szabadban, könnyen késztetést érezhet villámgyorsan a nyomába eredni. Legyünk tehát mindig résen, és figyeljünk oda rá.

 

Egy kutya, aki folyamatosan igényli a mozgást, valamint a változatos feladatokat

A vele való foglalkozás, ápolás és tanítás során fordítsunk figyelmet arra, hogy a közösen töltött idő a számára is örömet okozzon. A nevelő célzattal neki szánt feladatok során törekedjünk a változatosságra, mert csakis így tudjuk fenntartani a folyamatos érdeklődését.

Egyébként meglehetősen fogékonynak számít a tanulásra, és egészen rövid idő alatt képes elsajátítani új dolgokat. Persze ne felejtsük el időnként a jutalmazást sem, mert a motivációját így leszünk képesek hosszabb időn keresztül is tűzben tartani.

Ne feledkezzünk meg a fokozott mozgásigényéről sem. Nincs mese tehát, rá kell szánnunk az időt és energiát, hogy rendszeresen száguldozhasson a szabadban. Ha huzamosabb időn át kell hiányt szenvednie az önfeledt futkározásból, az a számára valódi börtönnel ér fel.

Ami pedig az ápolását illeti, szerencsére nem igényel extra törődést, illetve szépészeti beavatkozásokat. A szőrzetét is meglehetősen könnyű tisztán tartani. Naponta kétszer bőven elegendő őt etetni, viszont arra mindig figyeljünk oda, hogy friss víz álljon a rendelkezésre az elveszített folyadék pótlásához.

 

IRÁNY A PETISSIMO!