Macska,  Táplálás

5 biztos jele annak, hogy a cicád jól érzi magát

Bárki, aki tartott már valaha macskát, egészen biztosan egyetért velünk a következő állításban: ezek a szőrös kis négylábúak bizony furcsa teremtmények!

Nem egyszerű kiigazodni rajtuk, hiszen az egyik pillanatban még kedvesen dörgölőznek lábunkhoz, várva a figyelmet és a simogatást, majd mihelyt lehajolunk megcirógatni őket, fogják maguk és elszaladnak. Egy ilyen szeszélyes állat esetében hogyan lehetne biztosan megállapítani azt, hogy valóban boldog-e környezetünkben?

Most megmutatjuk az öt, alapvető jelét annak, melyek alapján garantált, hogy cicád nem csak megtűr téged, de boldog is a társaságodban!

 

Jó étvágy

Ha házi kedvenced rendesen eszik, az alapvető jele annak, hogy nem csak egészséges, de jól is érzi magát. A naponta többszöri, kisebb étkezés egy macska esetében teljesen normális és az egészséges, kiegyensúlyozott életmód fontos jele. Ezzel ellentétben a túl kevés, valamint a túlzottan sok ételfogyasztás is különböző, súlyos problémákra hívhatja fel a figyelmed.

Ha cicád túlzottan sokat eszik, előfordulhat, hogy egyedül érzi magát, unatkozik, vagy depressziós. Ezzel ellentétben, ha túlzottan kevés érdeklődést mutat a finom falatok iránt nagy a valószínűsége annak, hogy valami szintén nincs rendben nála.

Ilyen esetekben először érdemes kipróbálnod egy újabb macskatápot, például a Happy Cat teljesértékű eledeleit, hátha csak a korábban kapott étel ízével, állagával van problémája. Abban az esetben azonban, ha ez sem oldja meg a gondot, ideje felkeresned az állatorvost!

 

Nyugodtság

A boldog cicák alapvető ismérve, hogy nyugodtak, nem szenvednek stressztől, nem mutatnak szorongásos tüneteket. A nyugodt macska sokat alszik, pihenésében nem zavarják meg az apró zajok, külső tényezők sem. Már ránézésre is kiegyensúlyozott és békés hangulatot áraszt, és kedveli az emberek társaságát.

 

Dörgölőzés és dagasztás

Ha cicád gyakran dörgölőzik a lábadhoz, az azt jelenti, hogy szeret téged és jól érzi magát környezetedben. Ilyenkor ugyanis, bérmennyire furcsán is hangzik, a „territóriumaként” jelöl meg téged, ami az egyik legfőbb jele annak, hogy boldog, ha a közeledben lehet.

Ha pedig két elülső mancsával gyakran tapossa, úgymond dagasztja a takarót vagy a szőnyeget, az szintén a boldogság és az elégedettség jele. A dagasztás a macskák esetében egy gyermekkorukból fennmaradt ösztön. Amikor kölyökmacska szopik, pedálozó mozgást végez mellső tappancsaival, így fokozva az anyamacska emlőinek tejtermelést. A legtöbb etológus szerint a felnőttkori dagasztás a dörgölőzéshez hasonlóan territóriumjelölő reflex, éppen ezért az előbbi tevékenységhez hasonlóan ez is az állat elégedettségét, boldogságát hívatott irányodba kifejezni.

 

Dorombolás

Ha egy macska társaságunkban dorombol, az talán a legkézenfekvőbb jele annak, hogy jól érzi magát mellettünk. Egy vidám cica messziről felismerhető arról, ha lábunkhoz dörgölőzve dorombolni kezd, vagy épp egy nyugodt, kényelmes helyen ringatja magát álomba saját dorombolásával.

Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy ez a szokás bizonyos esetekben akár komoly bajra is felhívhatja a figyelmünket. A cicák sok esetben ugyanis nem csak örömükben használják ezt a furcsa képességüket. A dorombolás segít nekik abban, hogy erősebb stresszhelyzet, félelem vagy sérülés esetén gyorsabban sikerüljön megnyugodniuk.

 

Bármikor vevő egy kis játékra

A játékosság cicák esetében csalhatatlan jele annak, hogy kedvencünk jól érzi magát. Ha vevő egy kis labdakergetésre, semmi probléma nem lehet, hiszen a tapasztalt szakemberek azt vallják, hogy a játék afféle „luxustevékenység” a macska számára mellyel felnőtt korában kizárólag akkor foglalkozik, ha lehetőségei minden fiziológiai szükségletének kielégítésére adottak. Egyszóval abban az esetben, ha boldog.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    HAPPY CAT