Kutya,  Macska

A jó gazdi ismeri és tiszteletben tartja kedvence igényeit

Napjainkban egyre több az elhanyagoltan tartott, vagy utcára kerülő háziállat. Sajnos sokan nem tudják, milyen felelősséggel jár, mikor kutyát, cicát, vagy bármilyen egyéb kedvencet vesznek maguk mellé. A tájékozatlanság ténye azonban egyáltalán nem mentesít bennünket a felelősségvállalás súlya alól. Június 20, a társállatok hivatalos világnapja, az ünnep, melynek célja, hogy felhívja figyelmet az állatokkal való együttélés és a felelős állattartás fontosságára.

 

Ismerjük meg az állat igényeit

Mielőtt cicát, kutyát, vagy bármilyen egyéb házi kedvencet vásárolnánk, örökbe fogadnánk, gondoljunk a tartásával járó kötelezettségekre. Képesek vagyunk-e biztosítani számára a megfelelő életkörülményeket? Tudunk-e eleget foglalkozni újdonsült kedvencünkkel? Amennyiben úgy gondoljuk, hogy egy állat nem érezné magát maradéktalanul jól környezetünkben, nem szabad kísérleteznünk tartásával. Fontos többek közt figyelembe vennünk, hogy minden egyes állatfaj mozgásigénye más és más, fajtától és természetes életmódtól függően változó. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy jól tájékozottak legyünk azzal kapcsolatban, életvitelünk összeegyeztethető-e az általunk választott háziállat tér- és mozgásigényével.

 

Fontos az egészség és a megfelelő táplálás

Ha úgy döntünk, hogy felelősséget vállalunk egy állatért, alapvető kötelezettségeink közé tartozik az is, hogy odafigyeljünk új kedvencünk egészségére.  Nem csupán a lehetséges betegségek kezelésével, hanem azok megelőzésével is foglalkoznunk kell. A kötelező védőoltásokat mindig adassuk be, és gondoskodjunk időben az olyan, fontos kezelésekről, mint például a féregtelenítés. Házi kedvencünk helyes táplálása is kiemelt fontossággal bír egészségének megőrzése szempontjából. Nem szabad például megfeledkeznünk arról, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék mellett minden állat alapvető szükséglete a tiszta és friss ivóvíz is.

 

Felelős családtervezés

Sokan megfeledkeznek arról, hogy háziállataink utódaiért legalább annyira felelősséggel tartozunk, mint magukért kedvenceinkért. Minden évben több ezer olyan kisállat jön világra, akik szerető otthon hiányában az utcán, vagy a gyepmesteri telepeken végzik. Az állatvédők hiába is szeretnék mindnyájukat biztonságos menhelyen elhelyezni, sajnos lehetőségeik meglehetősen szűkösek és limitáltak. Ha nem szeretnénk, hogy kedvencünknek utódai szülessenek, a mi felelősségünk, hogy időben megelőzzük a szaporulatot, például ivartalanítással.

A felelős állattartásra fordított idő, pénz és energia elsőre talán soknak tűnik, ellenben biztosak lehetünk abban, hogy mindez kamatostól megtérül. Egy egészséges és kiegyensúlyozott házi kedvenc rengeteg örömöt hozhat életünkbe. Egy cica vagy kutya mindennapi jelenléte például igazoltan csökkenti a stresszt és pozitív, nevelő hatással lehet jellemfejlődésünkre. Fontos azonban, hogy tudatában legyünk annak: az állatok is érző lények, akik hozzánk hasonlóan örülni és szenvedni egyaránt képesek.

 

IRÁNY A PETISSIMO