Macska,  Tanácsok

A macskák megfelelő védelmének fontossága a hideg évszakokban

A hidegebb téli hónapok nemcsak a mi szervezetünk számára jelentenek fokozott terhelést, hanem bizony a macskáknak is okozhatnak nehézségeket. Ne gondoljuk tehát azt, hogy a cicák a leghidegebb időjárást is gond nélkül tűrik.

Cikkünkben összeszedtük azokat a kiemelten fontos tanácsokat, amelyek betartásával meg tudjuk óvni kedvencünket a szélsőségesen hideg időjárással szemben is.

 

Gondoskodjunk a hideg elől biztos védelmet biztosító fekhelyről

Habár a cica nagy valószínűséggel ideig-óráig gond nélkül ellenne az odakint szállingózó mínuszok között is, egy idő után bizony az ő kis teste is kihűlhet. Pontosan ezért van arra szükség, hogy a hideg időjárás ellen védelmet nyújtó fekhely biztosított legyen a számára.

Még jobb, ha ez a kényelmes fedezék közel esik valamelyik fűtőtesthez. Ennek köszönhetően a macska akkor is problémáktól mentesen vészelheti át a fagyos téli hónapokat, ha odakint tényleg zord körülmények uralkodnak.

 

A kisebb és nagyobb dolgok gondtalan elvégzése végett biztosítsunk elegendő macskaalmot

Amikor a meleg lakásból kilépve hirtelen mínusz 10 Celsius fok alatti hőmérsékletbe cseppen, az bizony egy cica számára sem számít éppenséggel kellemes élménynek. Nem igazán humánus dolog tehát arra kényszeríteni őt, hogy ilyen szélsőséges körülmények között végezze el a dolgát.

Ellenben, ha kellő mennyiségű macskaalmot biztosítunk a számára, akkor nem feltétlenül kell napjában többször is kimennie a hóba, sárba és fagyba. Persze a takarítás ránk fog hárulni, de a kedvencünk védelme talán megér ennyi extra erőfeszítést.

Főként annak fényében, hogy a manapság elérhető macskaalmok már meglehetősen könnyen tisztíthatók.

 

Ilyenkor még inkább felértékelődik a minőségi táplálék jelentősége

A hidegebb hónapok közeledtével minden bizonnyal azt fogjuk tapasztalni, hogy a macska étvágya egyre inkább fokozódik. Ő is érzi ugyanis a tél közeledtét, ezért igyekszik minél inkább feltankolni energiából.

Gondoskodó gazdiként ilyenkor célszerű még inkább olyan eledelt biztosítani a számára, ami kellően tápláló, és ellátja őt a szükséges energiával. Legyen szó éppenséggel szárazeledelről, konzervekről, vagy kisebb jutalomfalatokról, a minőségi táplálék sokat hozzá tud adni a cica megfelelő közérzetéhez.

Erre célszerű nemcsak a telet közvetlenül megelőző hónapokban odafigyelni, hanem mindezt a szervezet számára fokozott megterhelést jelentő hidegebb periódus egésze során végig szem előtt tartani.

 

Egy állatorvosi konzultáció sosem árthat

Amennyiben úgy érezzük szükségét, akkor kedvencünket elvihetjük állatorvoshoz is. Egy alapos kivizsgálás, valamint néhány hasznos instrukciótó segítségével kellőképpen fel tudunk készülni a hűvösebb hónapokra.

Felfoghatjuk ezt olyan rutin vizsgálatként is, amelyet minden egyes évben célszerű beiktatni. Ezzel a fajta kontrollal ugyanis el tudjuk kerülni a nagyobb bajt, és meg tudjuk adni a cicusnak azt a gondoskodást, amelyre neki mindenképpen szüksége van.

A legtöbb állatorvos kellőképpen fel van készülve a cicákra a téli időszakban leselkedő veszélyekre, ezért nagy valószínűség szerint hasznos tanácsokkal a tarsolyunkban térhetünk haza a vizsgálat végeztével.

 

Fordítsunk kedvencünkre még több figyelmet

A végére hagytuk talán a legfontosabb szempontot. Habár a kis kedvenc egész évben megérdemli a vele való foglalkozást és figyelmet, a hidegebb hónapok alatt azonban érdemes még inkább gondoskodó gazdivá válni.

Amennyiben ugyanis nem vesszük észre a kisebb vagy nagyobb problémákat, akkor a macska egészségi állapotát is veszélyeztetjük. Amikor a hőmérő higanyszála jócskán a negatív tartományban található, akkor bizony nagyon gyorsan megtörténik a baj.

Pontosan ezért fordítsunk a téli hónapok alatt fokozott figyelmünket a cicára, és biztosítsunk a számára annyi szeretetet, amennyit csak tudunk.

 

IRÁNY A PETISSIMO!