Macska

A macskám fél a tűzijátéktól, mit tegyek?

Ha a hangzavarral járó tűzijátéktól rettegő kisállatokról beszélünk, sokan rögtön a kutyás gazdik problémájának tulajdonítják a jelenséget, és megfeledkeznek egyéb, négy lábú kedvenceinkről. Pedig a hatalmas durranásokat és villanásokat a többi kisállat is nehezen viseli, és a macskatartóknak legalább annyira érdemes ilyenkor odafigyelni kedvenceik nyugalmára, mint a kutyás gazdiknak.

 

Fontos, hogy ismerjük cicánk személyiségét

Minden macska más és más. Van, amelyik nyugodtan alussza át a tűzijátékkal járó ünnepet, de van, akit a világból is ki lehetne kergetni a durranásokkal. Fontos, hogy ismerjük kedvencünk személyiségét, hiszen lehet, hogy nyugodt szívvel hagyhatjuk otthon egyedül az esti tűzijáték alatt. De előfordulhat az is, hogy ilyenkor erős stressz éri, több törődést, több odafigyelést igényelhet.

 

A stresszt játékkal és zenével is enyhíthetjük

Amennyiben tudjuk macskánkról, hogy félős, és nehezen viseli a nagyobb tűzijátékhoz hasonló megrázkódtatásokat, semmiképp ne hagyjuk magára tűzijáték idején. Maradjunk mellette és foglalkozzunk vele. Gondoskodjunk róla, hogy kedvenc helyén tartózkodhasson, vagy ha az nagyon zajos lenne számára, keressünk egy relatíve csendes, nyugodt helyet a lakásban, ahol pihenhet. A stresszt ilyenkor játékkal, vagy akár halk zenével is enyhíthetjük. Ez némileg elvonja kedvencünk figyelmét a durranásokról és segít neki abba, hogy megnyugodjon, ellazuljon.

 

Ha semmi nem segít, jöhet a nyugtató

Macskánk idegeit a tűzijáték alatt természetes, veszélytelen módszerekkel is nyugtathatjuk. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a macskamenta, mely stimuláló hatással bír a cica idegrendszerére és afféle „legális drogként” működik. Ha ez a módszer sem válna be, arra az esetre érdemes állatorvos által tesztelt és jóváhagyott nyugtatókészítmény beszerzése. Manapság már több, olyan termékkel is találkozhatunk a piacon, melyek célja kifejezetten a stresszes, szorongó kisállatok állapotának javítása, megnyugtatása. Ilyen a Feliway Classic párologtató is, mely kiváló megoldás lehet a cicák otthoni megnyugtatására. A párologtatókészülék olyan feromonokat bocsájt a levegőbe, melyek gondoskodnak a macska jó közérzetéről, folyamatosan működve, állandó meghittséget és biztonságérzetet biztosítanak számára. A Feliway-ben található természetes feromonok a gazdira és kedvencére egyaránt veszélytelenek, a párologtató pedig időről időre utántölthető.

 

FELIWAY    IRÁNY A PETISSIMO