Macska

A szeretetteljes himalája macska, akit nem lehet nem imádni

A himalája macska rövid időn belül nagy kedvenccé válhat azokban a családokban, ahol a felnőttek és gyerkőcök egyaránt szívesen fogadnak egy vidám, kedvesen doromboló kis szőrgombócot.

Habár a tartása folyamatos figyelmet és törődést igényel, a rendszeres gondozásért cserébe mérhetetlen mennyiségű szeretettel mutatja ki a háláját.

Rövid cikkünkben a himalája cicával kapcsolatos érdekességeket, a személyiségének sajátosságait, valamint a vele való rendszeres foglalkozással kapcsolatos tudnivalókat részletezzük.

 

Alapvető tudnivalók a himalája macskáról

A himmie elnevezéssel is gyakran illetett cica eredete a perzsa macska, illetve a sziámi macska keresztezésének köszönhető. Ennek megfelelően mind a külső, mind pedig a belső jegyei is ezen két fajnak a sajátosságaira emlékeztetnek.

Különös ismertetőjegyei a nagy, kerek, már-már igéző szemek. Teste rövid és zömök, méretét tekintve pedig közepes, illetve nagyobb egyedek is fellelhetők. A másik jellegzetességét a szőrzetének színe adja, amely egészen eltérő is lehet az egyes cicáknál.

A színéhez kapcsolható még az úgynevezett colour-point kifejezés, ami a testhez viszonyítva eltérő színekben pompázó végtagokra utal. Ez a különleges tulajdonság teszi még inkább egyedivé a himalája macskát.

Egy igazi kis szőrmóknak számít, aki bizony igényli a rendszeres törődést. Mindez nemcsak a mindennapi simogatásban és játszadozásban merül ki, hanem a szőrzetének tisztán tartásában is. Ennek a cicusnak ugyanis csakis akkor lesz bársonyosan puha a bundája, ha azt minden egyes nap karbantartják fésűvel, esetleg kefével.

 

Egy igazán szeretetreméltó, csendes és nyugodt cicus

A himmie cica visszafogott személyiségének megfelelően a békés, harmonikus környezetet kedveli leginkább. Nyugodt körülmények között könnyen a család doromboló kis kedvencévé képes válni.

Kimondottan kedves és barátságos macskának számít, aki imádja, és bizony sokszor el is várja a simogatást. Természetesen ez a fajta kényeztetés a gazditól esik a legjobban neki, de hasonló szeretettel képes viseltetni a többi családtag irányába is.

Persze szívesen barátkozik ő a vendégekkel és a gyerekekkel is. Nyugodt természete révén jól tűri a lurkók bohókás játékait, és szinte lehetetlen kihozni őt a sodrából. A figyelmet sem követeli ki magának erőszakos módon, hanem türelmesen vár, amíg valaki észreveszi.

Amíg a családtagok teszik a dolgukat, addig békésen elvan a saját kis fekhelyén, vagy éppen a kanapén. Amikor aztán eljön az ő ideje, akkor önfeledten adja át magát a szórakozásnak. A folyamatos gondoskodásért és törődésért cserébe kedvesen és odaadóan viselkedik a hozzá közel állókkal.

 

Fontos tudnivalók a himalája macska neveléséről, táplálásáról és gondozásáról

Az egyik nagyszerű jellemvonása, hogy a függönybe és egyéb használati tárgyakba való csimpaszkodás nem jellemző rá. A mozgásigényét bőven ki tudja élni a talajon is, csak a gazdi foglalkozzon vele eleget. Nyitott a különféle játékos feladatokra, és egészen tanulékonynak számít.

Az ápolása során azonban több dologra is oda kell figyelni. Naponta kell fésülni a szőrét, mert másképp csomós lesz, amit egyáltalán nem szeretnénk. Mindemellett tanácsos havonta egy fürdetést is beiktatni.

Az alomtálca rendszeres tisztán tartását sem szabad elhanyagolni. A túlságosan gondozatlan, piszkos alomtálra ugyanis egész egyszerűen úgy fog reagálni, hogy megtagadja a használatát. Ezt minden bizonnyal szeretnénk elkerülni.

A táplálását illetően a legnagyobb veszélyt az elhízás jelenti. A himalája macska ugyanis nem épp a legnagyobb mozgásigénnyel bíró cicák egyike, így a túlzásba vitt etetés bizony könnyen túlsúlyhoz vezethet nála. Figyeljünk oda tehát arra, hogyha a kedvenc egy kicsit ducibb a kelleténél, akkor némileg csökkentsük egy időre a neki szánt adagokat.

 

IRÁNY A PETISSIMO!