Kutya,  Táplálás

Az egészséges kutya titka: sok mozgás, és egy kis extra

A gazdik nagy része tudja, hogy a fitt kutya az igazán boldog kutya. Négylábú barátunk akkor lehet csak tökéletesen egészséges, ha lehetősége van arra, hogy minden nap eleget mozoghasson. Akad még egy dolog azonban, amiről szintén nem szabad megfeledkezni. Ez nem más, mint egészséges táplálkozás.

Sok kutyatulajdonos egészen addig nem gondol kedvence emésztőrendszerének egészségére, amíg baj nem éri az állatot. Pedig érdemes tudni, hogy a problémákat sokkal egyszerűbb és biztonságosabb megelőzni, mint gyógyítani a már meglévő betegséget vagy fejlődési rendellenességet.

 

Figyeljünk oda a megfelelő testsúlyra

Akadnak olyan gazdik, akik annyira szeretik kedvencüket, hogy képtelenek neki nemet mondani, ha ételről van szó. Ha a kutyus hatalmas, szomorú szemeket mereszt rájuk ebéd közben, megszánják egy-egy falattal, hogy aztán a vacsoránál ez újból megismétlődjön és így menjen tovább a játék, napról napra.

Fontos tudni azonban, hogy a kutyák nehezen tudnak önkontrollt gyakorolni, ha evésről van szó. Ha egy módjuk van rá, annyit esznek, amennyi csak beléjük fér, vagy épp annyit, amennyit eléjük teszünk. Érdemes tehát odafigyelni, miből mennyi kerül a tányérra, szeretetünk étellel történő kimutatása ugyanis akaratunkon kívül rengeteg problémát okozat. Gyors ütemben vezethet ugyanis elhízáshoz, ami az állatok esetében igen komoly szervi betegségek előszobája is lehet.

 

Fontos a gazdi akaratereje

A testsúly kordában tartása részben kutyánk természetén is múlik, de főként akaraterőnktől függ, és két módon is lehetséges. Az egyik a mindennapos mozgás rendszeresítése, a másik pedig a napi étkezés szigorú szabályok szerint történő kontrollálása.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kedvencünktől meg kell vonnunk a finom falatokat, és hogy az állatnak koplalnia vagy diétáznia kellene, esetleg nem részesülhet jutalomban. Egyszerűen csak a korához és testsúlyához mérten kell meghatároznunk azt, hogy naponta hányszor, milyen mennyiségű, és főként, milyen minőségű táp az, amit az elhízás kockázata nélkül bátran fogyaszthat.

Ilyen módon ráadásul nem csak a plusz kilók felszedése, de a rossz minőségű eledelek okozta emésztőrendszeri megbetegedések és egyéb problémák is könnyedén elkerülhetők.

 

Fontos a kiegyensúlyozott étrend

A táp minősége tehát rendkívül fontos, érdemes azonban arra is odafigyelnünk, hogy kedvencünk sose étkezzen túlságosan egyoldalúan. Napjainkban egyre divatosabbá válnak a különböző kutyaétrendek, a gazdik pedig sok esetben olyan diétát erőltetnek négylábú társaikra, ami sem a fizikai, sem pedig a lelki egészség szempontjából nem tesz jót az állatoknak.

Egy kutya esetében a legfontosabb a kiegyensúlyozott, megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó étrend biztosítása. A minőségi kutyatápok minden olyan lényeges tápanyagot tartalmaznak, amire egy házi kedvencnek korához, fajtájához, illetve testfelépítéséhez mérten szüksége lehet.

A FitActive szárazeledelek többsége például a különböző húsfélék mellett vitaminban gazdag zöldségeket, vagy gyümölcsöket is tartalmaz, a különböző Omega zsírsavak pedig elősegítik ezek felszívódását, illetve az emésztőrendszer megfelelő működését. A teljes értékű kutyatápok segítenek abban, hogy kedvenced mindig fitt, egészséges és életvidám maradjon, a megfelelő étrend mellett pedig csak arra kell figyelned, hogy gyakran járjatok sétálni, futni és kirándulni, valamint hogy csínján bánj a jutalomfalatokkal!

 

IRÁNY A PETISSIMO!  FIT ACTIVE