Macska

Az örök mókamester balinéz macska

Az egzotikus elnevezéssel büszkélkedő balinéz macska mellett egyszerűen nem lehet unatkozni. A természetéhez ugyanis nagyon közel áll a folyamatos játék és bolondozás, illetve a gazdájának a végtelen szeretete.

Rövid cikkünkben tehát a balinéz cica sajátosságait, valamint a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat részletezzük.

 

Alapvető tudnivalók a balinéz macskáról

Az elnevezés ne tévesszen meg senkit, a balinéz macska még véletlenül sem Indonézia mesés szigetéről származik. A Balin élő táncosok rendkívül elegáns mozgása viszont kísértetiesen hasonlított a cica járásához, ennek apropóján kapta tehát az őt megillető különleges jelzőt.

Egyébiránt a világ másik szegletéből, vagyis az Amerikai Egyesült Államokból származik. A balinéz macska gyakorlatilag nem más, mint a sziámi hosszú szőrű változata. Külsejét, testfelépítését, valamint jellemét tekintve is rengeteg hasonlóságot mutat ugyanis a sziámihoz, mindössze a szőrzete hosszabb valamelyest.

Ennek megfelelően a testalkata vékony és kecses, első ránézésre akár törékenynek is gondolhatnánk. Persze ez csak a látszat. Hogyha kézbe veszünk egy balinéz cirmost, akkor fogjuk csak igazán megtapasztalni, hogy mennyire komoly súlya is van igazából.

Egyébiránt méltán lehet őt a gazdik kedvencének is hívni. Barátságos, nyitott cicának számít ugyanis, aki erőteljesen ragaszkodik a környezetéhez. Nem beszélve arról, hogy előszeretettel bolondozik, játszik és apró trükköket vet be annak érdekében, hogy a gazdája figyelmét elnyerje.

 

Aki valóban igényli a rendszeres figyelmet

Amikor azt írjuk, hogy a balinéz macskának extrém módon szüksége van a folyamatos figyelemre, akkor egy cseppet sem túlzunk. Sőt, bizonyos tenyésztők csakis olyan helyre adják tovább ezt a különleges cirmost, ahol rajta kívül más macskák is vannak.

A balinéz egyedek a magányt, illetve a figyelem hiányát ugyanis nagyon rosszul tűrik. Szélsőséges esetekben akár komolyabb viselkedésbéli gondok is származhatnak abból, ha ezeket a társaságkedvelő cicákat sokáig egyedül hagyják. Egyszerűen el kell fogadni, hogy nekik lételemük a társaság.

A szeretetért és a figyelemért cserébe pedig képesek mindent megadni. A játékosság még idősebb korban is jellemző rájuk, és minden adódó lehetőséget igyekeznek megragadni egy kis bolondozásra. Szeretnek játszani, de még inkább fontos a számukra, hogy lehetőség szerint minél több időt tölthessenek együtt a gazdival.

Jól láthatóan jelzik azt, amikor bolondozni szeretnének, vagy éppen egy kis játékhoz jött meg a kedvük.Továbbá akkor is ügyesen irányítják magukra a figyelmet, amikor egy kis babusgatás esne jól nekik.

A balinéz cica akkor is remek választás lehet, hogyha kutya is van a háznál. Meglepő módon ugyanis az ebekkel is képes megtalálni a közös nevezőt. Nem beszélve a gyerekekről, akiket rendszerint nagyon is kedvel, elvégre ők általában kiváló játszótársak lehetnek a számára egy kis bolondozáshoz.

Egyébként számos fajtársához hasonlóan ő sem marad csendben. Sőt, meglehetősen gyakran hallatja a hangját, hiszen az érdes orgánuma is remek eszköz arra, hogy mindenki rá figyeljen.

 

Mennyi gondozást igényel a balinéz macska?

A jellemzően selymes bundáját elég hetente egyszer gondozni fésű vagy kefe segítségével. Természetesen az etetése kapcsán is érdemes odafigyelni rá, hogy rendszeresen minőségi és tápláló eledelt vigyen a szervezetébe.

Habár egy balinéz macska úgyis mindent megtesz azért, hogy elnyerje a figyelmet, gondoskodó gazdiként ettől függetlenül is figyeljünk oda rá és lépjünk közbe, ha bármi rendellenességet tapasztalunk az egészségi állapotát illetően.

Ezen kívül fogadjuk el, hogy a természetéből fakadóan neki az átlagnál több odafigyelésre van szüksége. Szakítsunk elegendő időt a játékra, a bolondozásra, hogy a balinéz kedvenc jó kedélyállapota sokáig fennmaradjon.

 

IRÁNY A PETISSIMO!